Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:15, 20. 1. 2023.

| Društvo

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša počinje u maju, najavio ministar Vesić

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pruga železnička
Nova obećanja; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Iako je ministar finansija Siniša Mali krajem prošle godine rekao da će ugovor za brzu prugu Beograd - Niš biti potpisan 22. decembra, on još nije potpisan, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je u Nišu da će to biti “u narednom periodu”. Početak obnove pruge Niš - Dimitrovgrad, sa obilaznicom oko Niša, najavljuje za maj.

image2 foto: Peđa MitićVesić je na sastanku u preduzeću Infrastruktura železnice Srbije u Nišu naveo i da očekuje dogovor sa Evropskom unijom o finansiranju izgradnje pruge Niš - Preševo. Istakao je da je železnica u Srbiji do 2015. godine bila zapostavljena, ali da se danas u nju ulažu milijarde evra.

Živimo u vreme kada Srbija veoma mnogo ulaže u železnice. Železničke investicije su evropski trend. Vraća se vreme železnice i to je dobro za ljude koje u njoj rade - navodi Vesić.

Nakon višegodišnjih obećanja o brzoj pruzi Beograd - Niš, gde bi se vozovi kretali brzinom od 200 kilometara na sat, Siniša Mali je decembra u Skupštini Srbije rekao da će sporazum biti potpisan 22. dana u tom mesecu. Vesić sada kaže da potpisivanje “sledi u narednom periodu”.

U maju bi, prema njegovim rečima, trebalo da krene obnova pruge Niš - Dimitrovgrad, sa obilaznicom oko Niša, kao i deonice Stalać - Kraljevo - Rudnica i dela barske pruge Valjevo - Vrbnica.

image1 foto: Peđa MitićMinistar veruje da će novac koji se ulaže u pruge promeniti odnos putnika prema železnici i zaključio da domaća železnička preduzeća nisu profitabilna, ali da bi mogla da budu, uz bolju organizaciju i posvećenost menadžmenta.

Zaposlenima je obećao da će se truditi da plate budu veće i naglasio da će biti potrebni novi radnici.

Na sastanku su bili i pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor Infrastrukutra železnica Srbija Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    23:52 // 22. 1. 2023.

    Ma, oni svašta pričaju i obećavaju. Piši propalo.

    • Gaga

      14:02 // 23. 1. 2023.

      Slusali smo to i od Zorane...i od Velje,i od pok.Mrke...ko.vise veruje"sarenom lazama"?!?

  • Smuk II

    21:35 // 22. 1. 2023.

    Da li stvarno mislite da će "da odvoje od usta" Beograda,koja su alá i da nam daju lovu za obilaznicu?
    Dokle be više,aman,da nam svojim nebulozama dokazuju da smo budale?Ili nismo? I interesantno je da se izmeštanje pruge non-stop provlači po medijima te i nas "izmestiše" iz normalu.KC Niš "dostojanstveno" propada i nikoga briga nije.Ima da ni potepaju "bez zrna baruta" a vi o obilaznici!

  • pop

    20:32 // 22. 1. 2023.

    Hoce, hoce.. Kad Nis postane glavni grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: