Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 4. 12. 2018.

| Društvo

Izložba o niškim logorašima poslatim u Nemačku na prinudni rad

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Logor 12 februar
Još jedan osvrt na niški logor; Foto: JV/Vanja Keser

Od maja 1942. godine do avgusta 1944. na prinudni rad u nemačke interesne oblasti, iz niškog koncentracionog logora internirano je oko 4.200 ljudi. Izložba o njima biće otvorena 5. decembra u 12 sati u memorijalnom kompleksu “12. februar”.

Autori izložbe “Internirci niškog koncentracionog logora u nacistističkim logorima Evrope” su istoričari niškog Narodnog muzeja Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

“Povratak nepoželjan” je geslo pod kojim su zatvorenici iz Srbije poslati u logore Trećeg Rajha.

Pošto je Nemačka angažovala sav ljudski potencijal na frontovima, bila joj je potrebna radna snaga za rad u fabrikama i za izgradnju novih vojnih objekata. Vojno-upravni komandant Srbije Bader izdaje proglas marta 1942. godine u kome sugeriše da se lica koja nisu u logor dovedena iz borbe, oni koji su se sami predali ili su u logor dovedeni pod sumnjom da su pomagali pokret otpora posle saslušanja mogu uputiti u nemačke interene oblasti na prinudni rad - kažu organizatori.

Od ove objave do poslednjeg interniranja krajem avgusta 1944.godine, kako objašnjavaju organizatori, na prinudni rad u nemačke interesne oblasti, iz niškog koncentracionog logora internirano je oko 4.200 ljudi. Interniranja su tokom 1942. najčešće išla ka Norveškoj, a kasnije ka Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Ova izložba činiće deo stalne postavke Logora na Crvenom krstu koji je radnim danima otvoren od 10 do 16 sati (osim ponedeljkom), a vikendom od 10 do 15 sati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: