Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:03, 5. 3. 2020.

| Društvo

Izložbe, konkursi i tribine u godini obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Prohor Pčinjski
2020. u duhu obeležavanja jubileja povodom 950-godišnjice Manastira; foto: M. D.

Eparhija vranjska celu 2020. godinu posvetiće jubileju obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski. Program počinje 14. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a završava se 12. novembra, na dan Svetog kralja Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina. U međuvremenu će biti organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, naučni skup, letnja škola i brojne druge aktivnosti.

Naime, neke od aktivnosti su već počele, pa je tako izložbu “Duhovno i kulturno blago Manastira Svetog Prohora Pčinjskog” prethodna dva meseca videla vranjska i bujanovačka publika, marta i aprila će se naći pred Hančanima i Surduličanima. Nakon izložbe u manastiru Prohor Pčinjski maja, moći će da je pogledaju i meštani Preševa i Trgovišta u svojim mestima.

Do kraja ovog meseca će na nivou Srbije biti raspisan nagradni literarni i likovni konkurs na temu “Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu”.

Kamen temeljac za izgradnju nove crkve u Zlatokopu kod Vranja biće položen 5. aprila, a 7. aprila, na Justinove blagovesti će u Vranju biti promovisana knjiga Manastir svetog Prohora Pčinjskog Jovana Hadživasiljevića. Organizatori promocije su Eparhija vranjska i Književna zajednica "Borisav Stanković".

Centralna proslava jubileja je u nedelju, 17. maja kada će Sabornu arhijerejsku liturgiju od 8:30 u manastiru služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. Na proslavi će biti čitane Žitije svetog Prohora Pčinjskog koje je napisao Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, a akademik dr Slavko Terzić će održati besedu.

Međunarodni naučni skup “Prepodni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu” održaće se od 11. do 13. juna, a radove je prijavilo više od 50 istraživača iz zemlje i inostranstva.

Svečanom akademijom, izložbom kulturnog nasleđa i promocijom monografije 13. juna u Vranju biće obeležena dva veka hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini.

Za srpsku decu i omladinu iz dijaspore će jula u Manastiru biti održana Letnja škola srpske duhovnosti, a avgusta Međunarodna letnja škola za studente istorije, istorije umetnosti i arheologije sa prostora Balkana.

Poslednja dva dana oktobra je planiran Međunarodni monaški simpozijum, a zatim 1. novembra biće obeležena manastirska slava.

Obeležavanje jubileja završava se 12. novembra, na dan Svetog Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina, biće prikazan i dokumentarno - igrani film “Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog”, a planirano je i otvaranje manastirske riznice sa arheološkim nasleđem, knjigama, ikonama i bogoslužbenim predmetima.

Istog dana će u Vranju biti održana Svečana akademija.

Podsetimo, jubilej će svojim aktivnostima obeležiti i Kolo srpskih sestara, Svepravoslavno društvo Sv. Justin Ćelijski i Vranjski i Justinova omladina. Pokrovitelj proslave je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako je teolog Ivica Živković ranije rekao za Južne vesti, to bi zbog njegove političke funkcije god građana moglo da stvori zabunu pa i odbojnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stole

    23:56 // 5. 3. 2020.

    Zašto pokrovitelj nije država Srbija.
    Nije on država.

  • Sve upropasti

    13:22 // 5. 3. 2020.

    Sve unisti veliki politicar, veliki kulturnjak, veliki vernik, ali najveci gresnik.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: