Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:01, 16. 11. 2022.

| Društvo

Izložbom proslavljen 92. rođendan niških tramvaja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Inicijativa da se tramvaji vrate na ulice Nisa_ foto_ JV _ Nikola Djukic
Tramvaj kroz Niš prvi put prošao pre tačno 92 godine; foto: JV / Nikola Đukić

Na današnji dan 1930. godine niškim ulicama su krenuli prvi tramvaji, a 92. rođendan ovog prevoznog sredstva u Nišu obeležen je izložbom u Galeriji Niškog kulturnog centra koja će trajati do 23. novembra. Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja poručio je da je deo izložbe posvećen setnim slikama tramvaja, dok je drugi koncipiran kao predlog rešenja saobraćajnih problema u centru grada.

Prema Ilićevim rečima, postoji tridesetogišnji plan da se centar grada pretvori u pešačku zonu, koja bi se u početku prostirala od Ureda do Suda, te u tom planu vidi mogućnost da se povratkom tramvaja atraktivnost grada podigne na viši nivo.

Centar grada će biti pešačka zona, to je plan star 30 godina i on će biti realizovan vrlo uskoro, jer, ako smo sve bliži EU onda smo bliži i njihovim urbanističkim standardima. Pešačka zona za početak trebalo bi da de od Ureda do Suda, a razmišlja se da se proširi do Crvenog pevca - rekao je Dragan Ilić.

Udruženje ljubitelja niskih tramvaja organizator izlozbe_ foto_ JV _ Nikola DJukic O tramvajima s ljubavlju; foto: JV / Nikola Đukić Da bi tramvaj dolazio na 5 minuta, prema proračunima iz Udruženja, potrebno je 6 tramvaja, koji bi za početak bili bi deo javnog gradskog prevoza u centru, dok bi u sledećoj fazi linija išla do Elektronske industrije.

Tramvaj i pešačka zona se odlično slažu i takve primere imamo svuda u svetu i to je veoma atraktivno kako za sam Grad, tako i za građane. Ako se, recimo, parking bivše Elektronske reogranizuje u javnu garažu koja bi funkcionisala po principu “parkiraj i vozi” ljudi iz skoro svih pravaca Srbiji moći će odatle da imaju direktnu vezu sa centrom - rekao je Ilić.

Pored estetskih prednosti postojanja tramvaja u javnog prevozu, ističu da bi smanjilo zagušenje u saobraćaju, manje zagađivalia životna sredina i povećala turistička atraktivnost grada, kao i da bi svojom pouzdanošću i povezivanjem zajednice, tramvaj bio najbolji prijatelj Grada.

Tramvaji sa kompletnom pratećom opremom za izgradnju linije, stigli su u Niš iz Nemačke 31. decembra 1922. godine. Radovi su započeti 6 godina kasnije, da bi konačno tramvajski saobraćaj pušten u rad 16. novembra 1930. godine. Linija koja je išla od Železničke stanice do Niške Banje bila je aktivna 28 godina, sve do 10. avgusta 1958. godine kada su tramvaji “penzionisani” i zamenjeni autobusima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    12:37 // 17. 11. 2022.

    Niško rukovodsvo je uvelo tramvaj 1930. godine, kada je Niš imao 30.000 stanovnka a Niš sada (2022.) , ima oko 300.000 stanovnika a ovo rukovodstvo ni ne pomišlja na povratak tramvaja???!

    • Borko

      14:31 // 17. 11. 2022.

      Vrlo poučan primer:
      https://www.youtube.com/watch?v=OHB_GTOtct4&t=29s

  • qgo

    09:32 // 17. 11. 2022.

    Klema je za sve apsolutno u pravu! Maksimalna podrska i da se ideja realizuje sto pre.

    • Joe

      19:51 // 18. 11. 2022.

      Može samo ako izbace autobuse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: