Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 1. 1. 2022.

| Društvo

Između dva svetska rata u Nišu bilo preko 40 orjentalnih poslastičara, sada gotovo nestale

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
prva poslastičara
Oglas za „Prvu nišku fabriku likera i bonbona“ objavljen u Glasniku niške trgovačke omladine 1896. godine, koji se čuva u Zbirci stare štampe u Istorijskom arhivu Niš; Foto: Istorijski arhiv grada Niša

Kolače spremljene po turskim receptima Nišlije su u prodavnicama mogle da pazare za vreme Turaka, kada su u gradu otvorene prve poslastičare. U periodu između dva svetska rata bilo je više od 40 orjentalnih poslastičarnica u Nišu, danas gotovo da su nestale već dominiraju takozvane kafe-poslatičare.

Prema zapisima Istorijskog arhiva Niš, prve takozvane alvadžinice popisane su 1498. godine. Osmanlije su u Nišu otvarale su alvadžinice, bozandžinice, salepdžinice i šećerdžije koje su pravile prve kolače, a posle oslobođenja prodavnice slatkiša preuzeli su građani.

Početkom 20. veka sladoled se prodavao u ručnim kolicima i kantama.

Između dva svetska rata bilo je preko 40 orijentalnih poslastičarnica u kojima su pored orijentalnih poslastica prodavane i bombone, ušećerene jabuke, boza, limunada i sladoled, a pored toga prodavan je jogurt, obično i kiselo mleko – pokazuju zapisi niškog Istorijskog arhiva.

Kolače pripremane po evropskim receptima prve je pripremala tadašnja "Švajcarija".

Poslastičare su bile na Trgu kralja Milana, u Obrenovićevoj i Lešjaninovoj ulici Poslastičara “Turist“, “Lipa“, “Korzo, “Milka“ i beogradski “Pelivan“ bile su samo neka od imena ovih radnji – navode iz arhiva.

Za razliku od nekadašnjih zanatlijskih, danas starih poslastičara u gradu danas skoro i nema, već uglavnom restorana i kafića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrović

    09:47 // 3. 1. 2022.

    U odnosu na SFRJ Srbija liči na cirkus rialiti uz primese kine i s.koreje...ona slika na ambasadoru govori više od hiljadu reči...

  • Bruno

    15:45 // 2. 1. 2022.

    @omladina Bio sam i protiv tadašnjeg uređenja, ali je ono bila uređena zemlja u odnosu na ovo danas. SFRJ je manje dugovala nego sad svaka republika.

  • Saša

    01:18 // 2. 1. 2022.

    Znalo se tada, pekara je za hleb i perece, poslastičara za kolače, mesara za meso. Danas, alavi na novac, u pekari kolači, u mesari roštilj,... ????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: