Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 1. 1. 2022.

Između dva svetska rata u Nišu bilo preko 40 orjentalnih poslastičara, sada gotovo nestale

prva poslastičara Oglas za „Prvu nišku fabriku likera i bonbona“ objavljen u Glasniku niške trgovačke omladine 1896. godine, koji se čuva u Zbirci stare štampe u Istorijskom arhivu Niš; Foto: Istorijski arhiv grada Niša

Kolače spremljene po turskim receptima Nišlije su u prodavnicama mogle da pazare za vreme Turaka, kada su u gradu otvorene prve poslastičare. Prema zapisima Istorijskog arhiva, takozvane alvadžinice popisane su 1498. godine, a nakon oslobođenja zanat su preuzeli stanovnici tadašnje Srbije.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Saki

    19:30 // 1. 1. 2022.

    Eh, pre 50ak godina, uz poslastičarnice, ... . Koliko se bezbrižnije i opuštenije ŽIVELO i uživalo u takvom životu - neprocenljivo. Bilo bi lepo (i korisno) kada bi mladi mogli, nekim čudom, da se vrate u to vreme i lično se uvere kakav je život bio. A, stariji da se prisete toga i da obezbede mladima, bar, onako (ili još bolje) uredjeno društvo u kakvom su i sami odrastali i sazrevali.

    • Omladina

      06:39 // 2. 1. 2022.

      Eh kako je lepo kad Milka Planinc pozajmi 7-8 tadasnjih Milijardi da pojaca zivotni standard. Ne da naprave nesto nego pofizanje zivotnog standarda...

  • Saki

    19:47 // 1. 1. 2022.

    Poslastičare !? A, šta je sa "Zdravljakom" i njegovim jogurtom?, sa bonbondžijom Lazom Stamenkovićem i njegovim mirišljavim i, "kao duša" mekanim ratlukom? Ima još izvanrednih stvari iz niške tradicije koju smo "uspeli" da izbrišemo i time uskratimo mladi naraštaj za priliku da i oni osete blagodeti nečeg provereno vrednog iz niške tradicije. Neodgovorno. Žalosno. Kao da se odričemo sami sebe

    • Uff

      20:21 // 1. 1. 2022.

      Zdravljak mmmm jogurt, kud me podseti!

  • Pjerica

    22:03 // 1. 1. 2022.

    Idite u Makedoniju, tamo jos uvek ima takvih poslasticarnica.. Ima ih u Skoplju, ima ih na Ohridu.. Kao Nis 80ih..

  • Stojko

    22:34 // 1. 1. 2022.

    Lep osvrt, na prohujalo vreme. Prisećam se i "Kalinke". I još jedne u sentru, gde je IDEA. Plus, moram da napomenem bašta u Tvrđavi sa najukusnijim ćevapima i klakerom.

    • Stojko 2

      09:19 // 2. 1. 2022.

      Mislim da je poslednja poslastičara (iz onog vremena)koja je zatvorena VESNA, na kraju Milojka Lešjanina ispred rampe.

  • Saša

    01:18 // 2. 1. 2022.

    Znalo se tada, pekara je za hleb i perece, poslastičara za kolače, mesara za meso. Danas, alavi na novac, u pekari kolači, u mesari roštilj,... ????

  • Bruno

    15:45 // 2. 1. 2022.

    @omladina Bio sam i protiv tadašnjeg uređenja, ali je ono bila uređena zemlja u odnosu na ovo danas. SFRJ je manje dugovala nego sad svaka republika.

  • Dragan Petrović

    09:47 // 3. 1. 2022.

    U odnosu na SFRJ Srbija liči na cirkus rialiti uz primese kine i s.koreje...ona slika na ambasadoru govori više od hiljadu reči...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: