Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 5. 3. 2021.

| Sport

Između zarđalih stativa, smeća i žbunja teren na kojem je Piksi zaigrao fudbal odavno bez utakmica

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Pasi Poljana teren
Igrači okačili kopačke o klin, a neke završile i na teren; foto: JV-N.Mitić;

Tek povremeno se zaigra fudbal u Pasi Poljani, rodnom mestu novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija, kako meštani svedoče samo onda kada je letnji turnir i ponekad vikendom. Na travnatom igralištu, na kojem je Dragan Stojković Piksi počeo fudbalsku karijeru, kažu komšije, lopta se poslednji put šutirala pre više od 3 decenije. Godine neodržavanja na tribine su umesto publike uselile šiblje i žbunje, na beloj tački su pocepane patike, a okolo delovi keramičkih pločica, cigli, maltera i izlizane automobilske gume.

Dragan Stojković Piksi pre pozicije selektora srpske reprezentacije bio je vezni igrač niškog Radničkog, Crvene Zvezde, Olimpika iz Marseja i japanske Nagoje, ali je na sredinu travnatog terena prvi put stao u rodnoj Pasi Poljani. Pasi Poljana teren Kroz golove terena za veliki fudbal lopta na utakmici nije prošla više od 3 decenije; foto: JV-N.Mitić;

Meštani Pasi Poljane jedva pamte kada je na tom terenu za veliki fudbal poslednji put odigran neki meč. Kažu da ga se tamo odavno ne igra, iako jje baš tu proslavljeni fudbaler Piksi započeo karijeru.

Ja sam u Pasi Poljanu došao pre 36 godina, možda i više. Tada je poslednji put igran fudbal, bio sam u publici - kaže Slađan Đorđević.

Na travnati teren umesto fudbalera izlazi tek poneko da prospe građevinski šut, baci staru gumu, pocepane patike i drugo smeće, zbog čega je vremenom postao neravan. Ako nema fudbala, poručuju meštani, onda ima deponije. Pasi Poljana teren Trava na terenu popločana keramikom, ciglama i starim malterom; foto: JV-N.Mitić;

Teren je najpre počela da prekriva trava, metalne stubove golova rđa, a onda i sumrak naše kulture i nebrige - kažu.

Dok se teren i okolne livade zasipaju đubretom, okružuje ga šiblje i žbunje. Na bacanje smeća, dodaju stanovnici, nemi su nadležni, kojima su nekoliko puta prijavljivali divlju deponiju.

Prijavljujemo, ali ne vredi ništa. Može to da se očisti, nije to velika investicija, ali treba čovek da se nađe, koji ima volju da to završi. Prođu kolima - izbace. I mi ne valjamo, treba malo i mi da se disciplinujemo- poručuje Đorđević.

Pasi Poljana teren Kod stare škole se okupe mladi leti na noćnom turniru; foto: JV-N.Mitić;U Piksijevom rodnom mestu ipak ima terena, dva betonska, a na jednom od njih održava se i turnir u malom fudbalu.

Pored škole “Kralj Petar I”, meštani pričaju da se vikendom okupe mladi. Lopta ih izvede i na teren kod stare škole, uglavnom tokom leta kada se u Pasi Poljani održava noćni turnir.

Ovde su non-stop deca prisutna, i nedeljom i subotom. A kod stare škole se igra mali fudbal. Imate leti mesec dana letnji, noćni turnir - navodi Đorđević.

Teren kod stare škole meštani su nedavno, kako kažu, uz pomoć donatora renovirali, ali im za sportski centar treba pomoć grada Niša. Pasi Poljana teren Vikendom se igra fudbal i kod nove škole; foto: JV-N.Mitić;

Omladina posoji, samo im treba dati podršku i usmeriti je na pravo mesto i u pravo vreme. Ta podrška treba da dođe od ovih na vlasti, da omladini obezbedi da ne razmišljaju o negativnim stvarima - ističe Slađan Đorđević.

Imenovanjem Stojkovića za novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije došao je pravi čovek na pravo mesto, komentarišu lokalni poznavaoci fudbala povratak Piksija u Srbiju.

Piksi je legenda, to ne može niko da ospori. Pozitivna je strana što je došao pravi čovek na pravo mesto. Moraće da uloži mnogo veliki napor da bi srpsku reprezentaciju doveo u red i treba disciplina ogromna da bi uspeo - navode meštani.

U Pasi Poljani za sada ne uspevaju da spreče da nekadašnji teren preraste u deponiju. Jedan od planova je, kažu, i osnivanje fudbalskog kluba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • objektivno

    05:48 // 6. 3. 2021.

    Pasipoljanci,mogli ste ovde napraviti 2-3 terena za mali fudbal i iznajmljivati,a ne deponiju.

  • Ја сам из Паси Пољане

    19:30 // 5. 3. 2021.

    Не може се рећи да је Пикси поникао на овом терену. Он никада није играо за локални клуб ФК Победа. Јесу играли многи његови другови из детињства, али он није. Да ли јсе играо са тим другарима онако рекреативно као клинац? Па вероватно јесте, али то је било све.
    Када је у питању оно ругло и депонија, па то нам нису довезли ни људи из Ниша, а ни из Матејевца како овде лепо примети неко у коментару

  • bivša

    19:21 // 5. 3. 2021.

    Odite do Popovca pa da vidite šta je igralište. Svaka čast. A vi čekajte da vam Piksi sredi igralište a za to vreme so đubre što imate bacite tamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: