Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 23. 7. 2021.

| Društvo

Izmeštanje pruge iz Niša još na čekanju zbog zgrade koja treba da se sruši, a u kojoj živi 5 porodica

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Pruga Niš
Izmeštanje pruge iz grada planira se poslednjih 20 godina; Foto: JV/V. Milić

Najveći kamen spoticanja za izmeštanje pruge iz Niša sada je nekadašnja zgrada MIN-a koja se nalazi na budućem delu trase i u kojoj živi 5 porodica, a koju je neophodno srušiti, objašnjava gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Objašnjava da te porodice nemaju vlasništvo nad stanovima i da im je Grad ponudio gradske stanove uz naknadu, ali da dogovor još nisu postigli.

Da će radovi na izmeštanju pruge početi naredne godine Nišlije slušaju više od 20 godina, a jedan od poslednjih pominjanih datuma početka radova je 2025. godina. Već antologijska gradska tema izmeštanja pruge iz Niša aktuelizuje se nažalost uvek kada se dogodi ili zamalo izbegne tragedija.

Da projekat ide svojim tokom poručuje gradonačelnica Niša, ali ne precizira kada će radovi i krenuti. Objašnjava da problem predstavlja zgrada nekadašnjeg MIN-a koja se nalazi na predviđenoj trasi i u kojoj živi pet porodica.

Onog trenutka kada Grad, porodice i Železnica budu dogovorili na koji način će te porodice biti trajno negde smeštene a da oslobode stanove i da ta zgrada bude srušena i faktički napravljena ta nova buduća trasa kako bi se izmestila ova postojeća onda ćemo rešiti deo tog problema koji je u ovom trenutku najveći kamen spoticanja- navodi Sotirovski.

Ponudili su im gradske stanove na korišišćenje uz kiriju, ali za sada nisu postigli dogovor.

Biće neophodno da te porodice, s obzirom na to da nisu vlasnici, dobiju te stanove i plaćaju kiriju, to je neka minimalna kirija od šest, sedam hiljada mesečno. Mi smo spremni da između ostalog sa njima dogovorimo, ako su raspoloženi data im je mogućnost da razmisle i da dogovorimo - dodaje Sotirovski.

Na sastanku sa tim građanima su, kaže, bili i predstavnici Železnica, a predlog će najverovatnije jedna porodica prihvatiti, dok će sa ostalima razgovarati narednih nedelja. Dodaje i da su razmišljali da postojeću prugu iskoriste za vraćanje tramvajskog prevoza na određenoj deonici kroz grad.

Kako bismo konačno posle više od 30 ili 40 koliko već godina se čeka na izmeštanje pruge, izmestili prugu iz centra grada i razmislili o nekoj novoj priči, a to je uvođenje lako šinskoj prevoza, odnosno vraćanje eventualno tramvaja na ovoj sadašnjoj trasi koja ide kroz grad - poručuje Sotirovski.

podignuta rampa palilula Stalna gužva, kao i podignute rampe dok prolazi voz briga Nišlija; foto: čitalacKako navode, projekat vodi Železnica, a Grad daje logističku podršku. Pitanja o planiranoj dinamici i narednim koracima još pre tri meseca uputili smo Železnicama Srbije i Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, ali do danas odgovori na pitanja kada će radovi krenuti, dokle se stiglo sa projektom, koliko kuća je obuhvaćeno eksproprijacijom i koliko para, ali odgovore nismo dobili.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine. Nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija. Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

pruga palilula Poslednji najavljeni rok 2025. godina; foto: JVPrilikom jedne od poseta Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada. Najave su bile da će se sa tim krenuti 2020, a poslednje informacije su da bi obilaznica trebalo da bude gotova do 2025. kada bi mogla da se izmesti i pruga iz centra Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle

    14:57 // 10. 2. 2024.

    Vadite tu prugu sto pre i da se lepo izgradi bulevar po obecanju da se rastereti saobracaj

  • Perica

    00:10 // 25. 7. 2021.

    A zašto ne završite sve ostale radove i na kraju samo srušite zgradu i spojite i taj deo? Izgradnja pruge nije mali posao koji se završi za nekoliko dana. U suprotnom ni 2025 neće biti završena.

    • Des - pot

      12:31 // 25. 7. 2021.

      Na kraju, samo da puste voz, on će sam rešiti problem sa zgradom.

  • Naissus

    18:49 // 24. 7. 2021.

    A gde je pecat?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: