Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 7. 11. 2023.

| Društvo

Izveštaj BIRODI-ja: Kako prolaze uzbunjivači u Nišu - "nekom posao, nekom suspenzija"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Zoran Gavrilović Birodi
foto: JV / N. Đ.

Nakon što je gradski funkcioner Saša Stoiljković, koji je, po nalogu SNS-a čiji je član bio od osnivanja, sakupljao kapilarne glasove, a kasnije 2021. godine uzbunio javnost o tome, ali i načinima zapošljavanja u niškim javnim preduzećima, za dalje “ćutanje” dobio je “dobro plaćen posao” u niškom KPZ-u, tvrdi izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović. Upozorio je da je Valentina Krstić zbog protivljenja njegovom zaposlenju suspendovana jer je štitila integritet institucije u kojoj će raditi zajedno. Njegove tvrdnje, Saša Stoiljković nije želeo da komentariše.

Kada je, 2012. godine upozoravala na krađu društvene imovine u niškom zatvoru, zloupotrebu u postupcijama javnih nabavki, korupcije i drugih nedozvoljenih radnji, Valentina Krstić je suspendovana sa posla, iako je bila pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupcije.

Ona je, nakon što su institucije između ostalih i Birodi-a Zorana Gavrilovića, uspeli da, od tadašnjeg, ministra pravde Nikole Selakovića dobiju potvrdan odgovor o ukidanju njene suspenzije i vraćanju na posao.

Nakon što je Saša Stoiljković, nekadašnji načelnik Uprave, a kasnije i sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, dobio posao u KPZ-u, Valentina Krstić je ponovo suspendovana od strane Uprave niškog zatvora i protiv nje se vodi disciplinski postupak, što za Gavrilovića predstavlja jedinstven slučaj sankcionisanja osobe koja je štitila integritet institucije u kojoj je zaposlena.

Ovo što se dašava u Nišu nije izuzetak. Aleksandar Vučić je sredinom avgusta izjavio da postoji preko 20.000 slučajeva problematičnih subvencija koje su dodeljene u poljoprivredi. Očito je to mehanizam koji vladajuća stranka koristi da bi raspodelila sredstva na svoje kapilarne glasove i da je to mehanizam. Prvi koji je progovorio o tome je Saša Stoiljković, ali ne iz želje da vinovnici budu sankcionisani, već je nagrađen i “ućutkan” dobro plaćenim poslom u niškom KPZ-u - započeo je Zoran Gavrilović.

Zoran Gavrilović Birodi Zoran Gavrilović tvrdi da su ova dva slučaja uzbunjivanja slika borbe protiv korupcije i korupcija; foto: JV / N. Đ. Funkcija zatvora je da resocijalizuje osuđenike, ističe direktor Birodi-a i dodaje da zaposlenje Stoiljkovića negativno utiče na osuđenike zbog "njegove prošlosti".

Pri samom zapošljavanju tog čoveka trenutni Upravnik zatvora dao je pozitivno mišljenje. Ako zapošljavate osobu koja ima takav CV, vi morate imati ozbiljne argumente, a to su između ostalih i mišljenja stručnih ljudi. Saša Stoiljković nikada nije radio u sistemu za izvršenje krivičnih sankcija, a njegova biografija pokazuje mnoga nezakonita dela - rekao je Gavrilović.

Saša Stojiljković Iz Birodi-a kažu da je za ćutanje dobio bolji posao i platu; foto: JV Kada govori o nezakonitim delima, Gavrilović u izveštaju navodi da je na službeni put u Beču otišao sa suprugom koja nije bila zaposlena u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, sakupljanje kapilarnih glasova za SNS, kao i to da je tašti od 2016. do 2021. godine za plastenik od 12 ara omogućio 4 miliona dinara godišnje iz budžeta Grada Niša, dok je prosek iznosio od 2.000 do 20.000 dinara.

Sve ovo ne bi bilo, da ovaj grad koji je nekada bio lider u borbi protiv korupcije i imao svoj Antikorupcijski forum, danas ga nema. Član tog tela bila je i današnja gradonačelnica, koja od kada je na tom mestu nije iskoristila da obnovi rad LAF-a, iako joj je to bila obaveza u pregovorima sa EU - rekao je Zoran.

Zaključio je Gavrilović da grad koji je izrodio sistem za borbu protiv korupcije u Srbiji danas predstavlja grad koji unapređuje počinioce koruptivnih dela, a da se protiv onih koji se bore da to spreče vode razni postupci za suspenzije, a kazao je da će Valentina Krstić uskoro otići u penziju, ali da će problemi, koji su sistemski, ostati.

Novinari Južnih vesti kontaktirali su Sašu Stoiljkovića, ali je rekao da nema komentar ni na jednu iznešenu tvrdnju Zorana Gavrilovića.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Dokumenti Zorana Gavrilovića (preuzmi) - 472.29 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LAZAR

    08:43 // 8. 11. 2023.

    Ako dođe prava kontrola , naći će više desetina miliona "čudno " korišćenih

  • Ljubi]a

    19:06 // 7. 11. 2023.

    Mi u Gradu znamo da je jos gore od prikazanog . I [ta on misli da 'e sada odgovornost da prebaci na one kojui su izvrsavali njegove zapovesti

  • Auttrikter

    18:24 // 7. 11. 2023.

    Beda ,jug, zabokrecina i stara dobra misao- Ako je Srbija za zivot crna, Nis je kao veliki grad, najcrnji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: