Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 22. 11. 2016.

| Društvo

Izveštaj Evropske komisije: Srbija na dobrom putu uz mnogo “ali”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
evrospka komisija
Nezaposlenost i korupcija glavni problemi; foto: JV

Iako je prema Izveštaju Evropske komisije “Srbija na dobrom putu”, šefica Sektora za evropske integracije Radica Nusdorfer kaže da "još treba raditi" na problemima kao što su korupcija, politički uticaj na pravosuđe i veliki broj nezaposlenih među mladima.

Srbija je, kaže Nusdorfer, na uzlaznoj putanji u ekonomskom pogledu s obzirom na privredni rast, u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i u regionalnim inicijativama, gradeći dobrosusedske odnose. Ipak, ona upozorava da je pred ovom državom još mnogo problema.

Ona kao ključne probleme navodi neinkluzivnost, netransparentnost pri donošenju zakona, izbegavanje sitnih procedura u Parlamentu, nezaposlenost, ali i korupciju koja je “u Srbiji široko rasprostranjena”.

Voleli bismo da vidimo više rezultata posebno u donošenju presuda protiv relevantnih osoba, otvaranju novih radnih mesta. Voleli bismo da uložite više napora i u usklađivanju zakonodavstva sa standardima Evropske unije i to ne samo u pogledu onoga što je napisano na papiru, već i implementaciji toga - kaže Nusdorfer.

Šefica sektora za Evropske integracije navodi i kako je neophodna bolja kontrola i transparentnost javnih nabavki, jer će se time “znatno smanjiti korupcija”, ali i poboljšanje kvaliteta obrazovanja.


Grad: “Niš prati trend Republike, pravosuđe problematično”

zdravkovic Zdravković:"Niš prati trend Republike"; foto: JVPrema rečima gradskog većnika za privredu i zaštitu životne sredine Mihajla Zdravkovića, Niš prati trend Republike Srbije. Međutim, kaže da bi pravođe trebalo "malo bolje da funkcioniše".

Niš prati pozitivan trend Srbije u pristupanju Evropskoj uniji i ispunjavanju njihovih normi. Pre svega mislim na konsolidaciju državnog budžeta, gde mi kao Grad treba još mnogo da učinimo, ali smo na dobrom putu. Međutim, pravosuđe nam beleži blagi pad. Mislim da pravosudni organi treba malo bolje da rade - kaže Zdravković.

On kao još jedan od ključnih problema navodi i nezaposlesnost u Nišu, koja iako je, kako kaže u opadanju, i dalje na visokom nivou.

Podsetimo, ovo je drugi put da se u Nišu predstavlja izveštaj Evropske komisije. Prošle godine je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat istakao kako su ekonomski parametri Srbije “zadovoljavajući”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    10:35 // 23. 11. 2016.

    "Prema rečima gradskog većnika za privredu i zaštitu životne sredine Mihajla Zdravkovića, Niš prati trend Republike Srbije".
    Samo prazna blebetanja , prazne priče , prazne glave , nesposobni ljudi , nepismeni - "predstavnici" naroda koji ih izabrao !
    Zato smo i tu gde smo , samo što je u Nišu još i gore !

  • Gaga

    21:31 // 22. 11. 2016.

    Na naprednom putu ,pravo do dna.Nikad gore nismo ziveli, doveli su nas do prosjackog stapa.

    • biser

      08:54 // 23. 11. 2016.

      premijer nam umalo ne šlognu, pred kamerama, kada je čuo koliki je deficit niškog budžeta, a većnik kaže da Niš prati pozitivan trend Srbije. Mile Ilić je bio političar koji nas je izveo na ulice, nije Živković, Ćirić, Kostić, Simonović, pa je građane ponovo izveo na ulice, radom svoje ekipe, Peršić. SNSovci su urnisali sve što može da se urniše u ovom gradu, sem gradskog aerodroma.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: