Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 14. 3. 2020.

| Društvo

Izveštaj KC: Od korone se u Nišu i dalje leči 5 pacijenata

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
infektivna
Tvrde da nema novoobolelih; foto: V. Keser

Petoro pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona leči se na Infektivnoj klinici u Nišu, zvanični su podaci Kliničkog centra, a jedan je ranije pušten kući i nema novoobolelih. U Srbiji je od poslednjeg izveštaja 5 više zaraženih koronom, ukupno 46. CINS je objavio da Niš ima 43 respiratora.

Isti izveštaj Kliničkog centra Niš koji je objavljen jutros ponovljen je i u novom u 18:30 - nema novoobolelih od korone i na lečenju je 5 pacijenata. Iako mnogi i dalje spekulišu sa brojkama, a neki mediji su tokom dana i objavili da ima 8 zaraženih, u KC tvrde da ih je 6, od toga 5 na lečenju i jedan u kućnoj izolaciji. To je potvrdio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Njihovo zdravstveno stanje je nepromenjeno, stabilno su i pod nadzorom.

Od poslednjeg izveštaja od jutros, kada je objavljeno da je broj zaraženih korom u Srbiji 41, taj broj uvećan je za 5 novih slučajeva kod kojih je potvrđeno da imaju virus.

Podsetimo, Nišlijka koja je doletela iz Bazela i tražila da se testira nema koronu, a konačno se povodom virusa oglasio gradonačelnik Darko Bulatović - zasedao je Štab za vanredne situacije koji je doneo niz preporuka.


Lončar pozvao na solidarnost i da građani prijave zloupotrebe

Ministar Lončar je pozvao građane da prijave zloupotrebe, poput previsokih cena proizvoda za dezinfekciju i maski, koji su sada najtraženiji. Rekao je da će zamoliti minustra trgovine Rasima Ljajića da otvori telefonsku liniju preko koje će svi moći da prijave te zloupotrebe da bi inspekcije mogle da reaguju.

Imate tu vrstu vrstu neodgovornosti kod ljudi koji koriste ovu priliku da se obogate i to je krajnje ružno i zato građani treba svakog od tog da prijave. S druge strane imate i građane koji dođu i pokupuju ogromne količine svega neostavljajući za druge. Samo treba da shvate da ako kupe ogromne količine koje im ne trebaju da će drugi ostati bez toga - rekao je Lončar.

Apelovao je na ljude da budu solidarni, a slično su i ranije govorili nadležni, ali su i pored toga mnogi rafovi prazni i ne mogu da se nabave preparati za dezinfekciju.


CINS: Niš ima 43 respiratora

Broj respiratora, odnosno veštačkih pluća, aparata koji su neophodni kod teže obolelih pacijenata u pandemiji virusa korona premijerka Ana Brnabić prva je proglasila državnom tajnom. Potom je tajnu otkrio predsednik Aleksandar Vučić i rekao da ih ima 1.008, ali da će Srbija nabaviti još.

Međutim, i sam Vučić je danas najavio da će broj respiratora ubuduće biti državna tajna.

Građani ipak zahvaljujući Centru za istraživačko novinarstvo (CINS) mogu da saznaju koliko trenutno ima ovih aparata, koji su neophodni u danima kada se virus širi. Prema njihovim podacima više od 60 respiratora se ne koristi, više od 950 radi, a najviše ih ima u Južnobačkom i Beogradskom okrugu.

Na 10.000 stanovnika, piše CINS, Nišavski okrug ima 1,2 respiratora, Pirotski 0,9, Pčinjski 0,8 , Toplički okrug 0,4.

U prvih 10 gradova sa najviše respiratora Niš je na 4. mestu i ima ih 43.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nebojša

    11:36 // 15. 3. 2020.

    zanimame dali kbc niš radi normalno ili su otkazane operacije. pošto ekam da mi jave za operaciju

  • Lola

    08:11 // 15. 3. 2020.

    Razumem da netreba panika da se siri. Ali cemu sve guranje pid tepih. Tako jos vise stvaraju paniku sto neobavestavaju za svakog. Posle traze razum.

  • anja carevic

    22:56 // 14. 3. 2020.

    Juce ih je bilo pet,svi znamo za nova dva slucaja iz simfonijskog,sto znaci da ih najmanje ima sedam,Zasto se onda cudite sto narod nema poverenja u drzavu i zdravstveni sistem?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: