Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 26. 7. 2017.

| Društvo

Izviđači i planinke na šumskoj školi u Cerju

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Od šatora napravili mali grad
Od šatora napravili mali grad; foto: Savez izviđača Srbije

Od onoga što pronađu u prirodi, mladi izviđači i planinke iz 19 izviđačkih odreda u Srbiji, pravili su sve što im je potrebno za život u kampu: sušilice za veš, kante za smeće, cipelarnike, ogradu, kapiju, čiviluke i držače za lampu. Oni borave u Cerju nadomak Niša i tamo će biti do kraja meseca, a od šatora su napravili čitav mali grad u kome uče izviđačke veštine.

Više od 60 izviđača iz cele Srbije, koji imaju od 15 do 30 godina, su od 20. jula u Izviđačkom centru u Cerju, kažu organizatori akcije, a tema ovogodišnje šumske škole je putovanje kroz vreme. Škola traje 10 dana, a mladi boraju u Cerju Škola traje 10 dana, a mladi boraju u Cerju; foto: Savez izviđača Srbije

Tako su prvih dana izviđači bili u kamenom dobu, sledeće je bilo antičko doba, pa srednji vek, dok će u poslednjim danima Šumske škole „skauti“ ući i u moderno doba - pričaju organizatori.

U toku večeri polaznici škole sami pripremaju i pale logorsku vatru, o kojoj se kasnije i sami brinu uz nadzor starijih, a imaju i Kulturno-zabavni program (KZP).

U skladu sa dobom u kome se nalaze, tada izviđači i planinke iskazuju svoju punu kreativnost, pripremajući predstave, pesme ili pričajući priče - kažu organizatori akcije.

Raspoređeni u vodove, odnosno manje grupe od po 10 članova, obučavaju se za predvodnike, vodnike i vođe četa. Nakon obuke oni će raditi u svojim lokalnim zajednicama i odredima i biće budući izviđački lideri.

Osim radionica i predavanja, išli su i na izlet do Čegra, gde je bilo reči o junaštvu Stevana Sinđelića i njegovih 3.000 Resavaca, navode organizatori, a mali predah imali su i pre nekoliko dana na niškom bazenu “Čair”.

U sredu, 26. jula u prepodnevnim časovima izviđači će praviti kolibu. Ukoliko ne bude bilo nepredviđenih okolnosti, u vidu velikog broja požara, popodne će kamp posetiti ljudi iz Sektora za vanredne situacije, koji će izviđače učiti o gašenju požara - najavljuju organizatori.

U Cerju su članovi 19 odreda iz Niša, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, Starčeva. Bajine Bašte, Čačka, Valjeva, Velike Plane, Beograda i Bele Palanke. Okupili se izviđači iz 19 odreda Okupili se izviđači iz 19 odreda; foto: Savez izviđača Srbije

Ovu republičku aktivnost relizuje štab škole, odnosno grupa mladih iz Novog Sada, Jagodine, Šapca, Niša, Zaječara, Beograda i Petrovca na Mlavi, kao i gostojući predavači - dodaju organizatori.

Neke od tema koje su prošli tokom škole su: istorijat izviđaštva, program Saveza izviđača Srbije, planiranje sastanaka, izleta, aktivnosti, veštine komunikacije i javnog nastupa, predstavljanja izviđačke organizacije, metod i način rada sa decom i mladima, mirovno obrazovanje i interkulturalnost.

Inače, organizatori ističu da je na dosadašnjim Republičkim šumskim školama, koje se održavaju još od osnivanja Saveza izviđača Srbije, već više od 100 godina, učestvovalo više od 5.000 izviđača.

Republičku šumsku školu “Cerje 2017” relizuje Savez izviđača Srbije u partnerstvu sa domaćinima - Savezom izviđača grada Niša i Izviđačkim centrom „Cerje“, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milorad

    19:16 // 14. 8. 2017.

    Kada bi se ovakve aktivnosti. dodatno, jednim delom pretočile u osmatranje terena pod šumom, zarad blagovremenog obaveštavanja o eventualnim požarima, bio bi to pun pogodak. Naravno, uz pomoč Ministarstva šume..."srbijašume"...Osiguranja...Spoj praktičnog i korisnog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: