Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 7. 8. 2019.

| Društvo

Izviđači iz Srbije u pohodu na Vlasinsko jezero

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
vlasinsko jezero
U pohod na Vlasinsko jezero kreće tridesetak učesnika, foto: B. Antić

Od Vlasotinca do Vlasinskog jezera izviđači iz Vranja, Novog Sada, Beograda, Sremskih Karlovaca i Vlasotinca organizovaće pokretni tabor, a zasad će putem dugim oko 50 kilometara poći tridesetak učesnika. Ekspedicija se održava od 9. do 15. avgusta, a organizatori pozivaju ljubitelje prirode da im se pridruže.

Pokretni tabor jedna je od najzahtevnijih izviđačkih aktivnosti, kažu organizatori, a u Srbiji nije održan u poslednjih 40 godina.

Zahtevan je jer je potrebno koordinirati više aspekata, a to iziskuje vrlo uvežban tim i dobru opremljenost učesnika. Ovo je prvenac nakon 4 decenije. Tokom pokretnog tabora učesnici će podići čak 6 taborskih naselja, sami pripremiti preko 900 obroka, sve vreme pešačeći i noseći svu kolektivnu i ličnu opremu - kažu organizatori.

U toku ekspedicije učesnici će rešavati zadatke na topografskoj mapi, pronalaziti tačke na terenu kroz orjentiring, ali i steći veštine za preživaljavanje u prirodi.

Posetićemo zaštićen rezervat prirode Zeleničje, jedno od 6 prašuma balkanske bukve u kojem se čuva genetski potencijal najznačajnije biljne vrste u Srbiji. Izviđači će imati priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog kraja, sa posebnim osvrtom na gljive i njihove karakteristike - kažu organizatori.

Pred učesnicima sedmodnevnog marša biće 41 kilometar uspona, kao i savladavanje visinske razlike, od 260 do 1.820 metara nadmorske visine. Učesnici će se upoznati sa postupcima pravilnog gazdovanja šumama, uspotavljanja šumskog reda, a proći će i osnovnu obuku za gašenje šumskih požara.

Pokretni tabor organizuju Odred izviđača Zavičaj 1093 iz Vranja, Savez izviđača Novog Sada i Odred izviđača Vlasinske vidre iz Vlasotinca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: