Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 4. 3. 2019.

| Društvo

Izvorište Pešter posle 15 godina ponovo radi, trebalo bi da snabdeva 10 sela

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
cevovod sajt grada
Postavlja se dugačak cevovod; Foto: ni.rs

Pored sela Miljkovac gde se rekonstruiše vodovodna mreža, ekipe JKP Naissus saniraju moravski sistem izvorišta "Pešter" postavljanjem cevovoda dugačkog 1.800 metara. Kako objašnjava gradonačelnik Darko Bulatović, ovim će se trajno rešiti vodosnabdevanje u 10 moravskih sela.

Prosečna izdašnost izvorišta je 20 litara, a maksimalna 40 litara u sekundi. Saniranjem postojećeg cevovoda i uključivanjem u sistem izvorišta “Pešter“, koje je jesenas kompletno rekonstruisano, kako navode na sajtu Grada, rasteretiće se i pumpna stanica “Nais“.

Izvorište “Pešter” posle 15 godina stavlja se u funkciju i zajedno sa njim formiramo u velikoj meri jedan, rekao bih, autonoman vodovodni sistem koji će pokriti 10 sela. Činjenica da se nalazimo na mestu, gde je do sada voda stizala čak iz izvorišta “Ljuberađa“, udaljenog sto kilometara, najbolje govori šta mi dobijamo stavljanjem u funkciju ovog izvorišta - rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradonačelnik navodi da se radi rekonstrukcija do izvorišta “Pešter“ i do rezervoara Miljkovac, odakle će voda gravitaciono ići i snabdevati sela: Miljkovac, Paljinu, Gornju Toponicu, Donju Toponicu, Donju Trnavu, Supovac, Mezgraju, Trupale i Vrtište, i na taj način, navodi se na sajtu, trajno se rešava problem vodosnabdevanja moravskih sela.

Direktor JKP Naissus Igor Vučić je naglasio da se trenutno radi rekonstrukcija cevovoda od kaptaže “Pešter“ do rezervoara “Miljkovac“.

U pitanju je polietilenska cev 200 mm, u dužini od nekih 1.800 metara. Vrednost radova iznosi 6,5 milona dinara bez PDV-a, a rok za završetak je kraj aprila. Očekujemo da ćemo ove radove završiti u roku i osposobiti Moravski vodovod da radi u svom punom kapacitetu - kaže Vučić.

Ukupne potrebe 10 moravskih sela su oko 30 litara u sekundi, a samo sa izvorišta “Pešter“ dobijaće se najmanje 20 litara u sekundi, što će, kaže Vučić, obezbediti dovoljan kapacitet za sigurno i redovno vodosnabdevanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alal

    17:57 // 4. 3. 2019.

    Jedini Vučić koj je svima dobar je ovaj ... Nisam cuo losu rec za coveka, niti se eksponora niti ga zanimaju mahinacije . Svaka cast samo nastavi tako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: