Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 30. 12. 2016.

| Društvo

Izvršitelji i dugi sudski procesi najviše muče Nišlije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Savete dobilo više od 30 građana; foto: Flickr-Pexels
Savete dobilo više od 30 građana; foto: Flickr-Pexels

Problemi koji se odnose na dugovanja za komunalne usluge, izvršni postupak koji sprovode javni izvršitelji i predugo trajanje sudskih postupaka, najviše muče Nišlije koji su od 10. do 22. decembra tražili besplatne pravne savete od advokata, kažu u “Help-u”.

Akcija je pokrenuta na Međunarodni dan ljudskih prava, a za kratko vreme pomoć je potražilo više od 30 građana. Ugroženi i oni kojima je luksuz angažovanje advokata, imali su i pritužbe na rad inspekcije, pretežno građevinske, kao i na previsoke naknade za overu ugovora i sprovođenje ostavinskih postupaka pred javnim beležnicima.

U manjem broju, pravni problemi građana i građanki, odnosili su se i na nasilje u porodici, mobing na radnom mestu i na ostvarivanje prava iz radnog odnosa (pravo na zaradu, troškove odlaska i dolaska na radno mesto, korišćenje godišnjeg odmora), prava pritvorenika na odsustvo i upravni postupak ostvarivanja prava pred RF PIO - navode u “Help-u”.

Advokati su na osnovu iznetih problema davali pravne savete građanima, kako bi pokrenuli odgovarajući postupak pred nadležnim organima. Njihov utisak je da je besplatna pravna pomoć neophodna, s obzirom na dinamiku poziva i dolazaka Nišlija.

Podsetimo, akcija davanja besplatnih pravnih saveta pokrenuta je na Međunarodni dan ljudskih prava koju je organizovala organizacija “Help” u saradnji sa Centrom za ljudska prava Niš i Medijskim istraživačkim centrom. Savete je davalo 4 advokata koja su podržana programom samozapošljavanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    00:01 // 31. 12. 2016.

    Ha ha ha! Komedija od države!A šta je sa gradjanina koji imaju potraživanja prema bivšim firmama i koije je neko prevario a po najviše država, kako oni da naplate svoje!?Izvršitelji tu ne rade apsolutno ništa! Država štiti sebe i krimanalce!Postoje ljudi koji su pre 10 godima dobili presude a ni belog dinara nisu videli!A tu ne mislim na propala državna preduzeća već na firme koje i dalje rade!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: