Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 20. 3. 2020.

| Društvo

Izvršitelji kažu da neće naplaćivati dugove i iseljavati ljude dok traje vanredno stanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
stambene zgrade
Neće naplaćivati dugove i iseljavati ljude iz stanova; ilustracija; foto: Wikimedia commons/Flammard

Građani su prethodnih dana pored brojnih pitanja koja ih muče, tražili i odgovor na to da li bi i tokom vanrednog stanja zbog pandemije korone trebalo da brinu o tome da li će im izvršitelji zakucati na vrata ili skinuti deo plate ili penzije zbog ranijih dugova. Da o tome ne brinu, saopštili su iz Komore javnih izvršitelja, jer kažu da dok traje vanredno stanje neće sprovoditi ni nova ni ranije započeta izvršenja.

Izvršitelji su nedavno dobili veća ovlašćenja, ali i 90 % predmeta Osnovnog suda. Dužnici nisu najbolje reagovali na to, ali jesu oni koji treba da naplate štetu. Kada je proglašeno vanredno stanje zbog korone i jedni i drugi su pitali da li će izvršitelji nastaviti da rade svoj posao.

Mnogi su bili zabrinuti da će im se sa računa skidati deo plate ili penzije, a bilo je i onih koji su u postupku izvršenja i uplašeni su da bi mogli da ostanu bez stana baš sada kada treba da budu što više kod kuće.

Ipak, izvršitelji poručuju da ne treba da brinu, jer tokom vanrednog stanja, a vodeći se principima društvene odgovornosti i solidarnosti - neće naplaćivati dugove.

Javni izvršitelji su upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja, prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika i da ne vrše obustave na penzijama, platama i drugim stalnim primanjima - pojašnjavaju.

Takođe, pojašnjavaju da dužnici koji imaju sporazum o otplati komunalnih dugova na rate ne moraju da ih plaćaju tokom vanrednog stanja i neće imati posledice.

Obavestili su Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da ne uzimaju deo penzije dužnicima, dodaju u saopštenju, a poslodavce da odlože naplatu duga od plata radnika dok se ne proglasi kraj vanrednog stanja.

Iz Komore javnih izvršitelja objašnjavaju i u kojim slučajevima ova pravila ne važe, a više o tome možete pročitati ovde.

Kažu i da su nova upustva o radu javnih izvršitelja tokom vanrednog stanja zbog pandemije korone doneta u skladu sa preporukama Ministarstva pravde i da su u skladu su sa njihovim nadležnostima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar petar

    18:21 // 24. 3. 2020.

    Mojoj majci su skinuli od oenzije 5 hiljada.. Toliko o tome da ne skidaju...

  • Jasar

    07:41 // 21. 3. 2020.

    Utesiste narod alal vera...

  • Ljuba

    23:28 // 20. 3. 2020.

    Sutra u 22:00h aplauz za izvrsitelje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: