Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 18. 5. 2016.

| Društvo

Izvršitelji zbog dugovanja Osnovnog suda zaplenili kompjutere sudijama

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-sud-nis-1
Neobičan slučaj u Osnovnom sudu; foto: JV

Da bi u ime svog klijenta naplatio sudske troškove od oko 216.000 dinara, advokat i bivši odbornik SNS-a u niškom parlamentu Stanimir Đurić, bio je, kaže, primoran da angažuje izvršitelje koji su dvojici sudija popisali računare, a koji će biti prodati na licitaciji. 

Prema Đurićevim rečima, na ovakav korak se odlučio jer nije bilo moguće, kao dosad, izvršenje naplatiti preko računa suda. Osnovni sud se, kaže, oglasio nenadležnim u slučaju isplate troškova onim građanima koji su oslobođeni pred sudom, i uputio ga na Prvi osnovni sud. 

Taj način naplate sada treba da ide preko Prvog osnovnog, a kod njih se po 5-6 meseci čeka da dozvole izvršenje, iako u zakonu kaže da je taj rok 5 dana. Ja sam se onda odlučio za popis zato što je nadležan Osnovni sud, a ne Prvi osnovni u Beogradu, i zato što mogu brže da naplatim. A oni ako bi želeli da rade, moraju da plate. A kad mi plate, vraćam im sve zaplenjene stvari - kaže Đurić.

Kako kaže, ima ukupno 11 predmeta u kojima njegovi klijenti potražuju ukupno oko 1,2 miliona dinara od suda koji je izvršni dužnik. “Svi kompjuteri u sudu ne mogu da pokriju to”, navodi Đurić.

Sud je dužan da plati. Krivičan postupak je vođen, to su sredstva mojih klijenata. Osnovni sud ih je oslobodio, doneo rešenje o vraćanju troškova i sada Osnovni sud treba da plati troškove. Nastaviću da im popisujem stvari, fotelje, stolice, kompjutere, kvake, brave… - nabraja advokat.

On napominje i da samo popisivanje stvari, poput popisa računara sudijama, košta državu dodatnih 15.000 dinara, ali da nema dileme da će, ukoliko nema drugog načina, u ime svojih klijenata troškove naplatiti uz pomoć izvršitelja.

Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić odbio je da komentariše ovaj slučaj.

 

Inače, Đurić je pravni zastupnik gradonačelnika Niša Zorana Perišića koji je prošle godine tužio "Južne vesti" tražeći naknadu od pola miliona dinara za "duševni bol".

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rok

    23:11 // 18. 5. 2016.

    Rok 5 dana a ceka se 5-6 meseci. Da bi presuda postala pravosnazna ceka se isto 5-6 meseci. Iako istekne vreme za zalbu i nista ne remeti pravosnaznost. Sud ima neki kalendar koji nema veze sa rokovima i rokovi njima ne znace nista kada oni treba da odrade nesto a za stranke vaze. Tako da od suda nema nista.

  • sneza

    15:20 // 18. 5. 2016.

    Da kako da ne, zaplenili ko zna kakav krs od kompjutera, koje ce prodati za 210.000dinara, a posle ce da kupe nove. Da nece mozda da kucaju predmete na masinama iz proslog veka, ako ih jos uvek imaju.

  • haj nehaj

    14:28 // 18. 5. 2016.

    Da nije žalosno bilo bi smešno,jer se, iz činjenice da sud ne izmiruje svoje obaveze prema poveriocima,jasno ukazuje na probleme u vezi kršenja načela vladavine prava i zakona,pravne sigurnosti,odnosno nedelotvornosti u sprovođenju pravnosnažnih presuda suda i to od strane samog suda, koji te presude i sam ne poštuje i ne sprovodi,u konkretnom slučaju,kao izvršni dužnik prema poveriocima.Skandal!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: