Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 24. 10. 2013.

| Društvo

Izvršni direktori moraju na nove funkcije

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
fotelja-kancelarija(subotica.com).jpg
Moraće da menjaju fotelje, foto: subotica.com

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima funkcija izvršnog direktora ne postoji, pa će direktori pojedinih preduzeća u Nišu morati da pronađu nova radna mesta u svojim firmama.

Zakon je za takozvana jednodomna preduzeća, kakva su skoro sva niška, kao organe upravljanja predvideo direktora i Nadzorni odbor.

S obzirom na činjenicu da u ovakvim preduzećima nema Izvršnog odbora, nema ni izvršnih direktora.

Iako su neka niška javna preduzeća svojim Statutima predvidela ovu funkciju, prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, to bi trebalo da bude promenjeno.

perisic Perišić: "Poštovaću Zakon, povlašćenih nema"- Koliko mi je poznato, funkcije izvršnih direktora imaju Direkcija za izgradnju grada, Direkcija za javni prevoz, Nišstan i mislim Objedinjena naplata. Moram da proverim, ali mislim da zakon ne prepoznaje tu funkciju - kaže Perišić.

Jedan od najpoznatijih nosilaca ove sporne funkcije u Nišu je izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović. Iako većina Nišlija njega vidi kao prvog čoveka tog preduzeća, direktor Direkcije je zapravo Branislav Jocić.

Iako URS, čiji je Jovanović lider u Nišu, čini značajnu kariku u vladajućoj koaliciji, gradonačelnik kaže da pošteđenih neće biti.

- Ako zakon kaže da ta funkcija ne može da postoji onda dajem reč da će biti ugašena koji god da je funkcioner u pitanju. Ako zakon tako kaže, ko sam ja da kažem da ću zbog mira u kući i političke stabilnosti zadržati izvršne direktore - naglasio je Perišić.

Perišić objašnjava da će izvršni direktori sebi morati da potraže neku drugu funkciju u svojim preduzećima.

Direkcija: Izvršni direktor nije organ upravljanja

U saopšenju Direkcije za izgradnju Niša potvrđeno je da ovo preduzeće, prema novom Zakonu o javnim preduzećima, spada u jednodomna. U skladu sa Odlukom o osnivanju i Statutom, kako piše u saopštenju, organi upravljanja su direktor i Nadzorni odbor. Naglašeno je da izvršni direktor nije organ upravljanja.

- Izvršni direktor je radno mesto sistematizovano Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova u JP Direkcija za izgradnju grada Niša, sa opisom poslova koje obavlja i uslovima koje mora da ispunjava lice za obavljanje tih poslova - stoji u saopštenju.

Iako je jasno da izvršni direktor Direkcije nije organ upravljanja, saopštenjem nije pojašnjeno kako će ovo javno preduzeće uskladiti svoje pravilnike sa novim Zakonom kojim je definisano da jednodomna javna preduzeća ne mogu imati izvršnog direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirkoislavko

    15:42 // 25. 10. 2013.

    Banani drveni advokat nije potreban ali da su i ostali radili samo deset posto koliko i on grad bi cvetao. Jedini koji radi i gradi u ovom gradu je Banana.on treba svima. Hvala Bogu da je vise takvih.

  • hedonist

    19:59 // 24. 10. 2013.

    nastavak-posle v.d.stanja.stranacki poslusnici i apartcici se nisu vratili na biro,naprotiv,udomise se tamo,gde nisu bili dobri kao v.d.direktori!proverite!

  • hedonist

    19:56 // 24. 10. 2013.

    sta cemo sa zaposljenima,cija radna mesta ne postoje u sistematizacijama gradskih preduzeca{vodovod,toplana,mara,ona..}.neka juzne vesti to ispitaju,to je javna tajna u nisu.gde su v.d.direktori koji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: