Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 18. 1. 2017.

| Društvo

Izvukli 50 zmija sa gradilišta u Žitorađi (video)

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Leglo zmija
Leglo zmija u sred januara; Foto: FB stranica Udruženje "Zoo Planet"; Dušan Stojanović

Patrola niškog Udruženja “Zoo Planet” intervenisala je po pozivu radnika koji su pronašli leglo zmija dok su uvodili kablove za struju u bivšoj fabrici Elektronske industrije u Žitorađi. Iz Udruženja kažu da je ovakva akcija neuobičajena za januar.

Iz šahta nekadašnje fabrike u kojoj su skoro počeli građevinski radovi, navode, izvukli su 50 zmija, što je trajalo nekoliko sati. Zmije u šahti Pronađene u šahti gde su hibernirale; Foto: Udruženje "Zoo Planet"; Dušan Stojanović

U pitanju su jedinke Stepskog smuka (Dolichophis caspius) inače neotrovne zmije izuzetno korisne za održavanje balansa biodiverziteta kod nas – navode iz Udruženja.

Nakon što su ih izvukli, zmije su prevezli na kontrolu u Zavod za zaštitu prirode u Nišu, a sada se nalaze u prostorijama Udruženja u Kamenici.

Tamo će biti smeštene u hibernakulum do proleća nakon čega će biti vraćene u prirodno stanište. Takođe će biti izvršeno obeležavanje zmija pre puštanja kako bi se vodila evidencija i pratilo njihovo kretanje – dodaju u “Zoo Planet”-u.

Ubacivanje zmija u džak Foto: FB Udruženje "Zoo Planet"; Dušan StojanovićDušan Stojanović iz Udruženja kaže da su zmije hibernirale u fabrici zbog toga što je ona godinama bila napuštena. 

Temperatura u tim šahtama je oko 0 stepeni što zmijama odgovara kada hiberniraju - objašnjava Stojanović.

Iako izvlačenje zmija iz objekata nije uobičajeno za sredinu januara, iz Udruženja pozdravljaju reakciju radnika i vlasnika gradilišta koji su pozvali njihovu ekipu i sačuvali ove, kako kažu, značajne primerke. 

Akcija je uspešno završena i zmije bezbedno smeštene, a sve to zahvaljujući dobrim ljudima i vlasniku fabrike koji je shvatio značaj ovih jedinki i ispoštovao zakonsku proceduru, a što je najbitnije ispoštovao je ovu i tek kako značajnu vrstu i kvalitetne primerke koje su bile nastanjene u krugu fabrike – ističu u Udruženju.

Podsetimo da je ekipa “Zoo Planet”-a tokom leta zbrinula više desetina zmija u Nišu i na jugu Srbije, a puno ovih gmizavaca bilo je i u kućama građana. Osim ovog Udruženja, nijedna gradska služba u Nišu se ne bavi ovim problemom. 

Izvlačenje zmija iz fabrike u Žitorađi

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MilanNis

    14:42 // 19. 1. 2017.

    Meni je ova cura KRALJICA!!! To je zena! A ne one sto kmeče kad vide paukića u uglu sobe. A o zmijama vec i da ne pricamo. I to na TV-u. Kako ih ona stavlja u ranac, kao da sprema knjige za skolu. Bravo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: