Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 26. 12. 2020.

| Društvo

Janić od načelnika do pomoćnika - unapređen ili sklonjen?

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
ljubiša janić
Janić od Nove godine stalno u Gradskoj kući; foto: S. M.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski imala je samo reči hvale za rad načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, ali ipak mu nije dala da vodi nijednu upravu, a godinama je vodio sve, već ga je imenovala za svog pomoćnika. Oni koji prate političke prilike u gradu kažu da je ovo jasan znak da je Janić nazadovao jer pomoćnik nije čak ni funkcioner. Sam Janić nije odgovarao na pitanja kao načelnik, ne odgovara ni kao pomoćnik gradonačelnice.

Drugi mandat u Gradskoj upravi Niša Ljubiša Janić otpočeo je 2008. kao kadar G17 plus. Tada je preuzeo Upravu za imovinu i inspekcijske poslove, nakon što je 10 godina proveo kao sekretar Mašinskog fakulteta u Nišu.

To mu nije bio prvi susret sa organima Grada jer je već, kao diplomirani pravnik, u periodu od 1984. do 1997. radio u lokalnoj administraciji, a jedno vreme i kao šef Sekratarijata za malu privredu.

2014. je uhapšen zbog sumnje da je umešan u korupciju i da je oštetio budžet Grada za 9,5 miliona dinara. Već 2016. je oslobođen optužbi i krajem iste godine je postavljen za načelnika jedinstvene Gradske uprave.

Za 4 godine ta Uprava je sa 11, narasla na 17 sekretarijata, plus Komunalna milicija, da bi nedavno, posle samo 4 godine ponovo reorganizovana. Janićevo ime nije se našlo među načelnicima nijedne od novih 6 uprava, iako je prethodnih godina bio neko ko se pita za sve.

Gradonačelnica Sotirovski ga je izabrala za pomoćnika i za njega imala samo reči hvale.

Nije lako voditi Upravu sa 811 zaposlenih. Znam da ste to besprekorno radili i da ste se trudili da maksimalno Gradska uprava bude efiikasna. Nadam se da ćete svojim znanjem i pozicijom pomoći i meni i mojim pomoćnicama. Još jednom vam zahvaljujem i čestitam na novoj funkciji - rekla je Sotirovski.

miladinovic Za Miladinovićevu je pomoćničko mesto kazna; foto: JV arhivaMeđutim, novinarka Danasa Zorica Miladinovic kaže da pomoćnik nije funkcija i da je ovo definitivno profesionalno nazadovanje za Janića koji je, kako kaže, prethodnih godina po moći koju je nosila njegova pozicija bio kao drugi gradonačelnik.

Kao načelnik je imao velika ovlašćenja zbog kojih se čak govorilo da Niš, naročito dok je gradonačelnik bio Bulatović, imao 2 gradonačelnika. Situacija je sada drugačija, jer Janić će kao pomoćnik imati ovlašćenja koja se ne mogu porediti sa onim koja je imao kao načelnik Gradske uprave - kaže Miladinovićeva.

Za njegovo nazadovanje novinarka vidi 2 razloga. Prvi jer gradonačelnica želi da bude glavni funkcioner, a drugi su prevelika ovlašćenja iz prošlosti.

Zamera mu se (Janiću) u vladajućoj koaliciji i SNS da je sebi uzeo prevelika ovlašćenja i da se ponašao kao prvi čovek grada u nekim periodima i to se naravno ne prašta - priča Miladinovićeva.


janić Janić u trenutku napada na Nonića; printskrin: Niška inicijativaLoša saradnja, netransparentnost, nereagovanje…

Ljubiša Janić nije odgovorio na pitanja novinara, pa nije poznato kako on vidi svoj premeštaj na novu funkciju, ali pojedinci koji su imali prilike da sarađuju sa njim ili rade u Upravi, odluku gradonačelnice da ga postavi za pomoćnika vide kao grešku.

Jedan od njih je bivši odbornik, a sada urednik portala Niška inicijativa Srđan Nonić na kojeg je Janić nedavno nasrnuo rukom, ali je sud utvrdio da kontakta nije bilo, pa je i taj slučaj okončan u korist načeonika. Iz perioda dok je bio odbornik Nonić iznosi zaključke da je načelnik Gradske uprave bio sve, ali ne i spreman na saradnju. nonic Nonić kaže da je postavljenje Janića za pomoćnika najtužniji potez gradonačelnice; foto: Vanja Keser

Sa njim na čelu Gradska uprava je postala najgore mesto za sve građane Niša. Potpuno netransparentna. Nije bio otvoren za saradnju ni sa političkim subjektima, opozicionim odbornicima, niti za bilo kakav medijski kontakt. I kao stručnjak iz oblasti sporta sam tražio sastanak o nekim pravilnicima, ali sve ignoriše - kaže Nonić.

Sličnog je mišljenja i komunalni milicajac i uzbunjivač Aleksandar Todorovski, formalno zaposlen u Gradskoj upravi. On je protiv načelnika Milicije podneo na desetine zahteva za disciplinski postupak i krivične prijave, a kako kaže, Janić na to kao načelnik Uprave nije reagovao.

Na kraju sam morao sam da iznesem to u javnost. Da je bilo reakcije i da je poštovan zakon neka lica bi sigurno završila u zatvoru. Ja sam očekivao, kao i moji advokati da će poštovati zakon, ali to se nije desilo - kaže Todorovski.

Dodaje i da je na kraju dobio kaznu od načelnka Janića čime mu je onemogućeno dalje napredovanje i mišljenja je da nije bilo podrške lokalnih medija da bi verovatno bio izbačen sa posla.


Načelniče, a pisma?

O (ne)transparentnosti načelnika Janića svedoče i novinari Južnih vesti koji poslednjih nekoliko godina od njega skoro da nisu mogli da dobiju nijednu informaciju. Upravu je centralizovao tako da nijedan sekretar nije smeo da daje izjave bez njegovog odobrenja.

Sa druge strane, on nije odgovarao na pitanja koja su mu slata na sve načine, pa čak i poštom. Ni na pisma nikada nije odgovorio, pa je tako građane koji ga plaćaju uskraćivao za brojne važne informacije.

Nonić ne očekuje da će se nešto u njegovom radu i pristupu promeniti ni na poslu u Kabinetu gradonačelnice.

Sumnjam da će on da se promeni, jer za sve što je radio do sada ne možemo da kažemo da je i jedan aspekt bio pozitivan. Vezuju se samo loše stvari i samo negativne pojave - zaključio je Nonić.

ljubiša janić Janić sa zaposlenima u Gradskoj upravi - spremni za Vučićev doček; foto: V. M.Dres G17 plus je u međuvremenu zamenio Ujedinjenim regionima Srbije, a iako nema zvanične informacije da je potpisao pristupnicu, često je viđan na sastancima Gradskog odbora SNS i organizovanim odlascima na mitinge i otvaranje fabrika u radno vreme.

Detaljnu biografiju načelnika, a od 1. januara pomoćnika Ljubiše Janića pročitajte u rubrici “Ko je ko?”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:39 // 27. 12. 2020.

    Sve je jasno

  • Nebojša Vasić

    20:52 // 26. 12. 2020.

    Pametnom čoveku i komarac muzika.

  • Bill

    19:48 // 26. 12. 2020.

    Janic kao Vesic. Drugi a u stvari ostaje prvi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: