Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 28. 2. 2021.

| Društvo

Janković: Dolaze nam cele porodice, kapaciteti u UKC Niš se ubrzano pune

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, RTS
korona
Niš drugi u Srbiji po broju novoobolelih; foto: V. Keser

Poslednjih dana najviše novozaraženih kovidom nakon Beograda beleži se u Nišu, a da je takvo stanje neprihvatljivo, smatra zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković, koji za RTS kaže da se ubrzano pune kapaciteti na jugu Srbije.

Janković kaže da kao kliničar ne zna da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali kako upozorava - zna da smo u ozbiljnom problemu.

Brojevi ne padaju, dolaze nam čitave porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka prilično velikoj komplikaciji. Ubrzano punimo kapacitete, imamo gotovo 50 % više pacijenata u KC Niš nego prethodne nedelje. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna klinika više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu - rekao je Janković za RTS.

Podaci iz niškog Doma zdravlja kažu da je juče u Nišu registrovano skoro 200 novozaraženih, što je prema Jankoviću, apsolutno neprihvatljivo.

Mi moramo naredne 2 do 3 nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro - upozorava niški lekar.

U jeku vakcinacije povećanje broja zaraženih Jankovića ne čudi. Smatra da je potrebna masovnija vakcinacija od one koje se trenutno primenjuje.

Nažalost, pokazali smo da smo svojeglavi. Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod 'Sinofarmove'. Nešto brže ide kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, bez obzira što Niš prednjači po broju vakcinisanih i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera - stiče Janković.

Dodaje i da najnovije mere Vlade Srbije nisu dovoljne, ali da on nije član Kriznog štaba i na njih ne može da utiče.

Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji, da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo preko vikenda nije dovoljno, imamo ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice - kaže lekar.

Skoro godinu dana prošlo je od početka epidemije u Srbiji, a kako Janković kaže medicinari su preumorni. Apeluje na društvenu empatiju među ljudima.

Podjednako je nedopustivo i ponašanje u Patrijaršiji i na Dunavskom keju. Dešavalo se da po 2-3 člana iz iste kuće preminu. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru i da se moramo uozbiljiti - zaključio je Janković.

Sve informacije o virus korona pročitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    21:10 // 1. 3. 2021.

    Odakle dolaze te porodice? iz Babušnice ili sa Kopaonika.Šta sad konstatujete? Što niste preduzeli adekvatne mere kada je trebalo, ali keš je sladak.

  • Robin Hud

    10:13 // 1. 3. 2021.

    Zna li iko dali radi nisko "vatreno oko", jer kada prodjem izgleda debelo zatarabljeno?

    • Vidovita Ćorka

      03:26 // 2. 3. 2021.

      Pa to je najnoviji kineski izum - unutra se radi, i radi, a tebi se čini da se ne radi! A rampa radi - svitka!

  • samo moje mišljenje

    08:49 // 1. 3. 2021.

    Mislim da svako odgovara za sebe. Ako ne poštuješ mere, razboliš se, sam rizikuješ svoj život. Zašto ugrožavati merama ljude koji poštuju mere.

    • Smuk

      10:31 // 1. 3. 2021.

      @samo moje mišljenje : E pa , ne može tako ... ne možeš da imaš svoje mišljenje , ti moraš da razmišljaš kao i "prosvećena većina" , koja prati razvoj virusa od njegovog nastanka i ta "prosvećena" većina je napisala gró naučnih radova na tu temu ! I svi ti radovi su objavljeni u časopisima /na pr. "Treće oko"/, sa visokim koeficijentima tako da su ostvarili uslove za dalje "naučno" napredovanje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: