Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 5. 1. 2020.

| Društvo

Januara povećan broj poziva žena koje prijavljuju nasilje

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay
Za vreme praznika i godišnjih odmora povećan broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici; foto: Pixabay

U vreme božićnih i novogodišnjih praznika SOS telefon u Vranju, za žene koje su doživele porodično ili partnersko nasilje, beleži više slučajava porodičnog nasilja, nego ostalim danima. Broj žena koje januara pozovu SOS telefon je nekad i pet puta veći nego ostalih meseci u godini.

Iz Odbora za ljudska prava kažu da se to dešava jer je porodica tada više na okupu i potegnu se teme razgovora za koje se inače nema vremena, a najveći razlog zašto do nasilja dolazi je nedostatak znanja da se nasilništvo prepozna na vreme.

Prema podacima SOS kutka u Vranju broj poziva koji je njihov telefon primio januara 2019. godine bio je veći nego ostalih meseci. Međutim, tako je i u ostalim organizacijama, kažu, a čak i u zemljama Evrope u vreme praznika i godišnjih odmora. Kao glavni razlog zašto do nasilja dolazi baš u vreme porodične radosti iz Odbora za ljudska prava navode više zajedničkog vremena nego obično.

Za vreme praznika su svi kući, a samo zajedničko funkcionisanje danima izaziva netrpeljivost i povećanje nasilja. Tada su više zajedno, više pričaju o problemima u porodici, imaju više vremena jedni za drugi, a upravo tad dolazi do rasprava i nesuglasica, a tome doprinosi i konzumiranje alkohola. Kada idu na posao nemaju kad da porazgovaraju, ili je to usput - kaže Suzana Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Na godišnjem nivou SOS telefon primi preko 1.000 poziva od oko 250 žena sa teritorije Pčinjskog okruga i van njega, mesečno bude oko 80 poziva, a nekad čak i preko 300 poziva u januaru, kažu iz Odbora za ljudska prava.

Najveći problem je u tome, kaže Ristić, što se u našem društvu neki oblici nasilnog ponašanja podrazumevaju, zato nam se žene nekad javljaju kasno kada nasilništvo postane stil života i kada osobe već žive u krugu nasilja, zbog toga je neophodno da se radi na povećanju znanja o tome šta kako prepoznati nasilničko ponašanje.

Nasilniku ne piše na čelu da je nasilnik, ako je u profilu karaktera i ponašanja našeg druga, rođaka, dečka, supruga, njegov nasilnički postupak može biti danas u nekom kontaktu sa nama. Ne možemo programirati kada će se desiti nasilje, možemo samo da vidimo da neka situacija postaje opasnija i da se neko drugačije ponaša. Ako imamo znanje da prepoznamo nasilničko ponašanje što nama i jeste cilj, možemo na vreme odlučiti da stavimo granicu. Mi sami biramo da li ćemo živeti u krugovima nasilja od ujutru do uveče, pa iznova. Najveća zabluda je "verovala sam da će se promeniti" i "tu sam zbog dece" - priča Ristić.

Dodaje, da je rad sa nadležnim institucijama bio bolji prethodnih godina. Kako kaže, postupanje pojedinaca u institucijama je nije efikasno i stručno, jer ne postupaju sa žrtvama kao prema nekome ko prijavljuje nasilje, nego kao prema nekome ko dolazi već 10 puta i ne znaju više šta će sa njim i tako doprinose da žrtva ne izađe iz kruga nasilja, a Odbor za ljudska prava je tu u delu da ohrabri žrtve da ne ćute.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jordan Trnotravac

    08:07 // 6. 1. 2020.

    Očigledno je sve veé nasilje žena nad mušakarcima. Ovo postaje nepodnošljivo.Svakog se dana priča suprotno, da se po Sorošu uništi naša porodica.Kazniti one koji su doneli ovaj Zakon. Moj najiskreniji predlog: Ako želimo kao Srbi da opstanemo, svi u islam, inače odosmo svi u zatvor.

  • Tanger

    15:00 // 5. 1. 2020.

    Za praznike se samo muževi odmaraju. Žene samo kuvaju da bi muževi jeli i pride se bahatili, kad su već kod kuće.

  • Dingospo

    14:11 // 5. 1. 2020.

    Drzava podrzava nasilje tako sto odobrava zadrugu, parove i slicno i ne trudi se da udje u sustinu problema. Ne postoji adekvatna zastita za one koji trpe nasilje i to zna svako ko se ikada usudio da reaguje protiv nasilja u ovoj zemlji. Zato im je bolje da trpe i cute.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: