Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 24. 2. 2017.

| Društvo

Japanska ambasada dodeljuje stipendije za studiranje u ovoj zemlji

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Japan
Studenti sa svih strana sveta pomoću ovih stipendija borave u Japanu; foto: flickr/ Moyan Brenn

Za stipendiranje studenata u Japanu nije važna oblast, niti nivo studija, već motivacija, odlično znanje engleskog jezika i želja za životom u ovoj zemlji. U pitanju su MEXT stipendije koje dodeljuje ambasada Japana, a svake godine po nekoliko Srba ode u ovu ostrvsku zemlju pomoću njih. 

Stipendiraju se osnovne, master ili doktorske studije, a prema rečima službenice japanske ambasade Anđelke Dabović, mogu da konkurišu studenti svih oblasti, svih univerziteta, privatnih i državnih fakulteta.  

U opticaju su sve oblasti koje mogu da studiraju ovde, ali su spremni da se upute u Japan. Naravno, moraju prvo da prođu test na engleskom jeziku, a ako studiraju japanski, onda i na tom jeziku. Testovi jesu teški, ali naši studenti poseduju veliko znanje i stvarno su sjajni - kaže Dabovićeva.

Detaljne informacije o konkursu, testiranju i stipendiji mogu se naći na sajtu japanske ambasade u odeljku o konkursima, konkretno MEXT stipendija.

I pored toga što izgleda kao da ne postoje stvari koje povezuju srpsku i japansku kulturu, ambasador Japana Đuići Takahara smatra da to nije ono što sprečava ljude da se razumeju.

Malo je stvari, ali karakteristično i za srpsku i japansku kulturu su ljubav prema pozorištu i poeziji. Japanci su zaista zainteresovani za zapadne kulture i mislim da mi nemamo nikakvih problema da se uzajamno razumemo sa bilo kim - rekao je Takahora.


Motivacija je ključna za dobijanje stipendije

Japanci Učenici japanskog su pred ambasadorom prikazali svoje znanje i recitovali haiku poeziju; foto: Z. M.

Jedna od onih koji su živeli u Japanu i koristili njihove stipendije je i Andrijana Miladinović, profesorka japanskog jezika u gimnaziji "Stevan Sremac". Sprema se za novi odlazak u zemlju svojih snova, gde će završiti master studije, a nada se i doktorskim.

Stipendiju nije teško dobiti, test engleskog je lak, a japanski nije neophodno znati. Posle testa se radi intervju koji je najbitniji jer se tada vidi koliku motivaciju ima taj neko da ode u Japan da studira. Za mene je to bilo jasno, ja volim kako oni žive i sve vezano za njih - kaže Miladinovićeva.

Studenti dobijaju novac mesečno i treba da ga rasporede za smeštaj, hranu i prevoz, a prema iskustvu ove profesorke, to je sasvim dovoljno za život, ali naravno, bez puno luksuza. Osigurano je i mesto u domu, mada nije obavezno biti tamo.

Živela sam u domu, a onda sam se ohrabrila i iznajmila stan, ali to ne preporučujem nikome. Domovi su divni, svako ima svoju sobu, kuhinju i kupatilo. Ja sam bila na privatnom univerzitetu koji je veoma cenjen u Japanu. Ima dosta stipendista i renovirano je, moderno opremljeno i stvarno je raj studirati tamo - ispričala je Miladinovićeva.   

Osim lične fasciniranosti ovim narodom, za koju kao razloge navodi kulturu življenja, pristojnost ljudi, spremnost da pomognu u svakom trenutku, prirodu i hranu, ona smatra da je ovo prelepo iskustvo za svakoga, čak i one koji ne gaje toliko strasti.

Poenta svuda tamo je mešanje kultura, zavisi od fakulteta, ali onaj na kome sam ja bila stalno organizuje neke žurke gde su ljudi svih nacionalnosti i tamo je sve obezbeđeno. Svi žele da se ne osećate kao stranac, već kao da postoji neko ko vas čuva - kazala je profesorka.

U gimnaziji "Stevan Sremac", ona fakultativno drži časove japanskog koje trenutno pohađa dvadesetak učenika. Ipak, kaže da je učenje ovog jezika otvoreno za sve i da im se mogu pridružiti i i oni koji ne pohađaju ovu školu. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: