Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 2. 12. 2019.

| Društvo

Javni toalet u Leskovcu od 40.000 evra - za građane potreban, ali i preskup

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
toalet
Građani se pitaju da li će oprema za te pare biti pozlaćena; Ilustracija; Foto: JV

Izgradnja javnog toaleta građane Leskovca koštaće oko 4,8 miliona dinara. Odluku su još septembra doneli odbornici lokalnog parlamenta, a umesto montažnog, nadležni sada najavljuju izgradnju od čvrstog materijala, ali kada će i gde toalet biti izgrađen još se ne zna. I građani i opozicionari smatraju da je javni toalet potreban, ali da je 40.000 evra za tako nešto previše.

Iako su najpre najavili montažni, nadležni sada kažu da će toalet ipak zidati, jer je ekonomičnije. Stavka od 4 miliona dinara bez PDV-a stoji u planu javnih nabavki, a iz preduzeća Urbanizam i izgradnja kažu da je vrednost izračunata na osnovu tržišta.

Nakon apela velikog broja sugrađana, a imajući u vidu da je to realna potreba grada, donesena je odluka o izgradnji javnog toaleta. Nakon izrade idejnog rešenja za montažni javni toalet, razrađen je i predlog izgradnje javnog toaleta, umesto nabavke gotovog montažnog proizvoda, kao ekonomičnija varijanta - kažu u ovom preduzeću.

Izgradnja je, kažu, ekonomičnija od nabavke montažnih sanitarnih kontejnera, ali se cena zapravo neće menjati. Lokacija je zasad nepoznata.

Prema najavama, trebalo bi da budu izgrađena 2 toaleta sa po 2 kabine i tehničkom prostorijom koja će biti pristupačna i osobama sa invaliditetom.

Lokacije se još razmatraju, a procenjena vrednost podrazumeva kompletnu izgradnju i opremanje dva objekta sa svim potrebnim priključcima na vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu, kao i parterno uređenje oko objekata - kažu nadležni.

Javna nabavka male vrednosti biće raspisana do kraja godine, a početak radova zavisiće od vremenskih uslova.


Od 2 postojeća javna toaleta, radi jedan

U Leskovcu inače postoje 2 javna toaleta - jedan se nalazi u centru, u sklopu ugostiteljskog objekta “ABC” koji je uglavnom zatvoren, dok je drugi u Zanatskom centru “Dezert”, odnosno kod Televizije Leskovac.

Toalet u centru izgrađen je krajem osamdesetih godina, svedoče građani, i radio je dok privatnici nisu zakupili taj prostor. Sada je često zaključan, a i kada radi, građani ga izbegavaju jer se ne održava.

U taj kod ABC-a često ne može ni da se uđe jer je zaključan, a i kad može, stanje je užasno. To se godinama ne održava - kažu građani.

Toalet bi trebalo da održava vlasnik lokala, kažu nadležni, jer je “takvo stanje zatečeno po odluci prethodnog rukovodstva Grada Leskovca”.

Zašto do sada nisu reagovali na neodržavnje javnog toaleta koji bi trebalo da bude pristupačan svim građanima i da li će rešiti ovaj problem, nadležni ne odgovaraju.

Drugi javni toalet održava JKP Komunalac, a građani kažu da je i on uglavnom zatvoren posle 15 sati.

Do skoro nisam ni znao da postoji taj kod “rupe”, a i kada sam pokušao uveče da uđem, bio je zaključan. Valjda rade samo do 15 sati - kaže jedan Leskovčanin.

Nadležni s druge strane uveravaju da se radi u 2 smene, odnosno da je toalet otvoren od 7 do 20 sati, a za njegovo održavanje se na godišnjem nivou iz gradskog budžeta izdvoji milion dinara.

Usluga održavanja podrazumeva rad radnika u dve smene, troškove nabavke sredstava za održavanje higijene i sredstava za dezinfekciju - kažu nadležni.


Građani: Potrebno, ali preskupo

Da je još jedan javni toalet potreban gradu smatraju i Leskovačni, ali kažu da je za jednu takvu investiciju to previše novca.

Pitaju se i da li će za te pare nabaviti pozlaćene šolje, pisoare i lavaboe.

Oni planiraju da daju oko 40.000 evra za toalet, pa to jedino ako sve bude od zlata. Ne kažem da je loše, podržavam, ali što je mnogo, mnogo je - kaže jedna Leskovčanka.


DS: Za taj novac se može kupiti kuća u centru Leskovca

Da je 4,8 miliona dinara za nabavku montažnog ili izgradnju toaleta mnogo, smatraju i članovi Demokratske stranke. U ovom odboru kažu da se za taj novac može kupiti cela kuća u centru Leskovca.

Oni montažni za te pare mogu da podignu za 3 dana, ali to je ogromna pljačka budžeta. Pa za te pare možete kupiti kuću u centru grada - kažu u DS-u.

Dodaju i da je vlast verovatno promenila mišljenje o montažnom toaletu zbog pritiska javnosti, jer je svima jasno da je cena “prenapumpana”.

Nadležni odgovaraju da su predračun uradili na osnovu tržišnih vrednosti, te u ceni, bar oni, ne vide ništa sporno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • srba

    14:55 // 3. 12. 2019.

    olaksace oni budzet ;)

  • Jovan Stankovic

    14:40 // 3. 12. 2019.

    ABC je na kontu javnog WC-a svojevremeno dobio taj objekat
    Bruka

  • Арчибалд Рајс

    13:14 // 3. 12. 2019.

    Златни тоалети за златно доба да могу људи да се златно олакшају.
    А буџет ће бити златно олакшан.

    Људи који буду користили овај златни тоалет, нека оставе своје утиске овде.

    Интересује ме какав је осећај олакшати се у златном тоалету, у златном добу.

    Ако је осећај златан, ето и мене, да се златно олакшам у златном тоалету, у златном добу !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: