Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 5. 5. 2018.

| Društvo

Jedan od najvećih svetskih učitelja joge posetio Niš

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Umašankar
Umašankar govorio o blagodetima sunčane joge; foto: JV/J. A.

Učitelj sunčane joge iz Indije Umašankar je u Nišu govorio o ovoj drevnoj disciplini, kojom se bavi već 23 godine i koja je postala njegov način života. Praktikovanje ove vrste joge, kako kaže, pomaže fizičkom, mentalnom, duhovnom, pa čak i ekonomskom stanju, a majstor tvrdi da sunčevi zraci mogu i da izleče različite vrste bolesti.

Umašankar je jedan od najvećih svetskih učitelja joge, a prema rečima organizatora njegove posete Nišu, to je bio prvi put da jedan živi veliki jogin poseti ovaj grad.

U razgovoru za Južne vesti učitelj kaže da od 2012. godine dolazi u Beograd bar jednom godišnje i govori o blagodetima sunčane joge. Juče je prvi put posetio Niš, a više od stotinu ljudi došlo je da čuje njegovo životno iskustvo i savete o ovoj drevnoj disciplini. joga publika Veliki broj Nišlija došao da čuje njegovo predavanje; foto: JV/J. A.

Kako je objasnio, ova vrsta joge funkcioniše tako što se gledanjem u sunce upija kosmička energija, a to pomaže opštem zdravstvenom i fizičkom stanju ljudi.

Ona pomaže našem fizičkom, mentalnom, duhovnom, emotivnom, ekonomskom, psihološkom stanju, svim nivoima. Možemo da postignemo ravnotežu. Na primer, učenicima i studentima treba koncentracija - sunčana joga povećava moć koncentracije i pamćenja, ali povećava i samopouzdanje - pojašnjava Umašankar.

Preko sunčevih zraka možemo da spoznamo naš um, duh i telo, priča učitelj, kao i da shvatimo koji je naš cilj i smisao života. Ono što je najvažnije, kosmička energija isceljuje, kako kaže, pa čak može da izleči i različite bolesti. Umašankar Nekoliko puta je posetio Srbiju, ali prvi put Niš; foto: JV/J. A.

Možemo da utičemo čak i na našu finansijsku situaciju, jer je i to povezano sa našim mislima, sa onim kako gledamo na život - dodaje učitelj.

Umašankar navodi i da je praktikovanje sunčane joge “veoma lako” - u sunce se gleda na specifičan način, takozvanim “trećim okom” i energija koja se upija pozitivno deluje na stanje organizma, a upravo tome on podučava ljude širom sveta.

Učitelj joge u niškom Holističkom centru “Avatar” Vilhelmina Kanjer, koja je bila jedna od domaćina učitelju u Nišu, kaže da je njegov dolazak jedinstven.

Kanjer pojašnjava i da je sunčana joga, o kojoj je detaljnije govorio učitelj, tehnika kojom se dobija sunčeva energija - gleda se u tačku između obrva, u predeo hipofize i odatle se “telo napaja”.

Ako ste spremni psihički, mentalno i fizički zdravi naravno, vi onda možete da pređete na jednu drugačiju alternativu ishrane koja je nama bajkovita. Možete da kombinujete, da se hranite najnormalnije, znači ne zahteva nikakvo odricanje, ali kod osoba koje recimo imaju problem kada prođu tu obuku, to je njima blagoslov. Živite na toj energiji najnormalnije, uzimate tekućinu i prosto budete zdravi - pojašnjava.

Osim same tehnike, učitej je u prepunoj sali u Nišu govorio i o životu, hrani, braku, porodici, odnosno o svemu što “obične ljude” interesuje.


Ko je Umašankar?

Majstor sunčane joge Umašankar dolazi iz Indije, a kako se navodi u njegovoj biografiji, nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta je "poslušao glas svoje duše" - poklonio je svoju radnju za prodaju i održavanje elektroaparata lokalnoj osnovnoj školi i otisnuo se na 16-godišnji put po Indiji. Na put je, kažu, krenuo bez novca ili bilo kakvog poseda, bos, samo u svom dotiju (jednostavnoj nošnji iz dva dela, koja pokriva ramenja i donji deo tela oko pojasa).

Kao kakav starozavetni prorok, propovedao je mir i poštovanje među ljudima, u potpunosti predat Bogu, ljudima i prirodi, na milost i nemilost visokim i niskim temperaturama, gladi, žeđi, nasilju drugih ljudi, pokušajima ubistva, susretima sa divljim zverima u džungli. Ali ne bi se preživelo da je sve bilo tako crno, ne bi se preživelo da nije bilo ljudske i svake druge milosti, darivanja, zaštite - navode iz "Avatar" centra.

Nakon "spoznaje svoje misije", otišao je u Shri Aurobindov manastir u Pondičeriju i tamo ostao dve godine. Tada je radio u štampariji, ali je svoje slobodno vreme provodio radeći duhovnu praksu na obali mora. Kažu da tu dolazi do ponovnog otkrića sunčane joga, tehnike za koju se dugo mislilo da je nestala.

Počeo je da uviđa kako ga odbljesak sunčeve svetlosti od površine vode energizuje i polako mu menja percepciju i uzdiže mu svest. Posle manastira, odlazi na Himalaje u svoju osamu, u jednu kamenu kolibu na 4.700 m nadmorske visine, i tu provodi još dve godine i na zimskim temperaturama. Tu je nastavio da vrlo posvećeno i odlučno obavlja svoju duhovnu praksu - dodaju u Centru.

O svojim iskustvima i tehnici sunčane joge on otvoreno govori na svojim predavanjima - prenosi znanja i duhovne savete ljudima, a priča i o načinu života koji je savremenom svetu danas manje poznat i blizak.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jakako

    10:07 // 7. 5. 2018.

    Suncevi zraci takodje mogu da izazovu i rak koze!

  • Radica

    03:06 // 7. 5. 2018.

    Pa ovaj bos na hladnim pločicama, šta reći?

  • Jasar

    23:25 // 6. 5. 2018.

    Kao prvo hriscaanski nije joga ok ,a drugo u pravoslavnoj zemlji nikada veci cirkusi ,a poznajem to yoga tipove malo su uvrnuti namaste mmmmmmmmm hahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: