Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:26, 19. 11. 2021.

| Društvo

Jedina Romkinja sa UEFA trenerskom licencom pomaže deci u Aleksincu i na terenu i u školi

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
nataša heroina iz kraja BeFem
Njen talenat za fudbal primetile su komšije; foto: BeFem

Od devojčice koja je sa dečacima igrala fudbal ispred zgrade, preko omladinske reprezentacije Srbije, pa sve do jedine Romkinje sa UEFA C trenerskom licencom Nataša Petrović uspela je da razbije predrasude. Pored toga, kao predagoška asistentkinja u OŠ “Vuk Karadžić” u Žitkovcu pomaže deci iz romske zajednice u obrazovanju, za šta je dobila i posebnu Svetosavsku nagradu.

“Ja sam bila jedina devojčica u mom društvu. Tu su bile četiri zgrade u tom dvorištu i jedina sam devojčica koja je igrala fudbal.” Tako Nataša Petrović započinje priču o svojim prvim fudbalskim koracima u rodnom Aleksincu, a koje je opisala u serijalu Heroina iz kraja u produkciji BeFem-a.

Baš u tom dvorištu, komšije su primetile njen talenat i upisale je u Ženski fudbalski klub “Mašinac” u Nišu, a njen uspeh rezultirao je igrom za omladinsku reprezentaciju Srbije.

Bili smo na nekim pripremama pre nego što smo otišli na takmičenje u Reginsburg u Nemačkoj. Zatim, sa Mašincem smo igrali Ligu šampiona u Nišu i stvarno je to jedno lepo iskustvo za mene, dosta sam proputovala, videla - prisetila se Nataša.

žfk morava BeFen Nataša ne traži od devojčica da pobeđuju, već da teže ka svojim ciljevima; foto/printscreen: BeFemSada kao trener u aleksinačkom Ženskom fudbalskom klubu "Morava", osim fudbala i fer pleja, devojčice uči da se drže svojih snova i da ne odustaju, kao i da svaki sport pripada jednako i dečacima i devojčicama.

Kao jedina Romkinja koja ima UEFA C licencu, kaže da priželjkuje i B licencu i da će nadalje težiti nekoj boljoj.

Osim posla trenera, Nataša je danas i pedagoška asistentkinja zadužena za romsku decu u OŠ “Vuk Karadžić”. Svojim primerom i aktivizmom pomaže im u školovanju i težnji ka višim ciljevima, kao što je njena okolina pružala njoj.

Najlakše je raditi sa decom, jer deca promene mišljenje i kod roditelja, pa redovno dolaze i čistija dolaze u školu. To je nešto najbitnije - kaže Nataša.

Da je uspešno školovanje Roma moguće, kaže, pokazaće svojim i primerom dece sa kojima je radila, a za izuzetan doprinos u obrazovanju Roma i Romkinja uručena joj je Svetosavska nagrada.


BeFem i serijal "Heroina iz kraja"

BeFem je feministička medijska produkcija koja kroz svoje videe i kampanje želi da da primer medijima kako izveštavati o ženama i marginalizovanim grupama bez stereotipa i diskriminacije. Tako je nastao i serijal Heroina iz kraja, autorki Jovane Netković i Milice Batričević koje su želele da predstave žene, aktivistkinje, koje rade važne stvari u svojoj sredini, a kojima je bitno to što su i feministkinje.

One deluju i inspirišu mnogo više izvan sredine u kojoj se nalaze i zato smo odlučile da ih predstavimo široj publici kroz kratke dokumentrane filmove na društvenim mrežama. Neke od njih su dobile i dodatno priznanje u lokalnoj zajednici i šire zbog čega su nastavile da deluju u istom pravcu - kažu iz BeFem-a.

Jedna od epizoda "Heriona iz kraja" nagrađena je nagradom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i OSCE Misije u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    07:36 // 22. 11. 2021.

    Starodvorac, lep komentar. I priča. Istinski, za podsećanje /Ne smeta što fali jedno "j"/.

  • STARODVORAC

    20:39 // 19. 11. 2021.

    Daca makedonac, Srdjam masina, Punisa Punke,Pera Masaro,Nenad Cune,Stojanca,Darko Top,Peka Lukic,Manas,Branko Bomba,Zoki Zondas....... i naravno Natasa Petrovic Nata .
    Najaca gradska ekipa grada Aleksinca 90 - ih u dvorisnom i ulicnom fudbalu na golice sa ciglama.
    Nepobedivi za sva dvorista grada Aleksinca tog vremena !

    • PERCE

      10:05 // 20. 11. 2021.

      STARODVORAC , NAJJACI SE PISE SA DVA J !!!! BOLJE DA SI UCIO SKOLU NEGO STO SI SUTIRAO LOPTU !!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: