Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 5. 3. 2021.

| Društvo

Jedini licencirani odžačar u Prokuplju nastavio porodičnu tradiciju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
odžačar
Miloš Tasković jedini licencirani odžačar u Prokuplju; Foto: M.T.

Porodična tradicija i ljubav prema poslu podstakli su 35-godišnjeg Miloša Taskovića iz Prokuplja da nastavi zanat svoga oca i dede i prihvati se odžačarskog alata. Miris čađi i dima su mu postali svakodnevnica, a koliko je ovo zanimanje nepopularno govori podatak da je jedini odžačar u Prokuplju sa zvaničnom licencom.

Kaže da je najveće znanje i veštine odžačarskog posla stekao učeći od svog dede koji je u svoje vreme bio prepoznatljiv po crnom odelu i kapi, a koji je vredno i pažljivo radio svoj posao i od toga hranio i izdržavao svoju porodicu. odžačar Miloš rešava sve probleme zapušenog odžaka; Foto: M. T.

Posla ima, naročito tokom zimskog perioda. Gotovo 70 odsto stanovnika u Prokuplju se greje na čvrsto gorivo, najviše tradicionalno na drva i ugalj. Zato je potreban čist odžak, a to je moj posao. U sezoni dnevno očistim 10 do 15 dimnjaka dnevno. Leti je mnogo manje posla, tako da radeći ovaj posao ne mogu da sanjam o velikom bogatstvu, ali se može zaraditi za osnovne stvari – priča Miloš.

Kaže da kao i u svakom poslu i odžačar mora da ovlada svim alatima u svom zanatu, ali i da osavremeni tehnologiju čišćenja dimnjaka u odnosu na vreme kada je to radio njegov deda. odžačar Tokom čišćenja odžaka, često nailazi na razne probleme; Foto: M. T.

Pored tradicionalne četke i tega, za čišćenje često koristim i bušilicu, neretko dograđujem i krpim rupe na dimnjaku, montiram i ugrađujem šta treba da bi mušterija mogla nesmetano da se greje zimi. Često se suočavam sa problemima tokom čišćenja, kada ni sajla dugačka preko 15 metara ne može da probije garež i čađ, pa se tada koriste alternativne metode čišćenja. Za sada nisam naišao na problem koji nisam rešio – zadovoljno ističe Miloš.

On tvrdi da verovanje da odžačar donosi sreću polako odlazi u istoriju jer je sve manje odžačara na ulicama, a da svako kome se zapuši odžak tokom zime zna zašto je to verovanje tačno.

Jedini prokupački odžačar savetuje sugrađane da se što češće čiste dimnjaci, a najbolje je odmah po završetku grejne sezone ili ako ne tada onda pre početka nove bi bilo poželjno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragica Jovanović

    16:08 // 22. 10. 2021.

    molim vas za broj telefona ili adresu da se dogovorimo za čiščenje dimnjaka .
    Živimo u Celju a novembra dolazimo u Vlahovo na odmor, pa da vas pozovemo.
    Hvala i ljepi pozdrav!

  • Milijana Djrkovic Vucetic

    11:49 // 17. 9. 2021.

    Da li je ranije cistio odzake u Blacu? Kako doci do kontakt telefona?

  • Za svaku pohvalu!

    14:53 // 5. 3. 2021.

    Lepo je videti da ima entuzijazma i da se trudi
    TREBA DA GA DRŽAVA NAGRADI NEKIM POKLONOM ILI BESPOVRATNIM SREDSTVIMA nije poleteo da menja stranke, da se ljigavi i da spava na posao ili da bude večita ulizica nego vredno radi čovek neće da mu neko drugi kroji kapu zarad lažne sigurnosti u nekoj tričavoj kancelariji lepo uzeo stvar u svoje ruke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: