Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 26. 9. 2018.

| Društvo

Jedini preostali niški tramvaj mogao bi od 2019. da bude “spomenik” u centru grada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
tramvaj
Tramvaj će nakon 11 godina čekanja uskoro biti restauriran; foto: printskrin FB Nemačka ambasada u Beogradu

Tramvaj koji je prevozio Nišlije do 1958. godine, star skoro 100 godina i jedini "preživeli" od 15 koliko ih je vozilo niškim ulicama, kako najavljuje Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja, parama nemačke ambasade biće restauriran, a plan je da sledeće godine bude prebačen na Trg republike u Nišu i postane spomenik i turistička atrakcija.

Niš je 15 tramvaja dobio od Nemačke na ime reparacije za Prvi svetski rat, a u ovaj grad stigli su 31. decembra 1922. godine. Prevoz na šinama je ukinut 1958. godine, podseća Dragan Ilić, ali niški tramvaji nisu uništeni, već je naredne godine od njih napravljeno vikend-naselje u Niškoj Banji.

2000. godine je tadašnja vlast pokušala da ih skloni, a ja sam uspeo da ih zaustavim, ali su 2007. bili neumoljivi, iscepali su budakom 11 tramvaja. 12. je jedva preživeo i prelomljen namerno nestručnim transportom, oteran je tamo u Prvu kutinu na reciklažu. Ja sam ga jedva “oteo” nazad i odneo u kompaniju "Resor" i 11 godina mi čekamo sredstva da reatauriramo taj tramvaj - priča Ilić.

Jedini preostali niški tramvaj će konačno biti restauriran, najavljuje Ilić, a kompletan projekat finansiraće Nemačka ambasada, koja je to i najavila na zvaničnoj Fejsbuk stranici pre nekoliko dana.

Plan je da se on potom prebaci na Trg republike u Nišu i tamo postane "spomenik" i turistička atrakcija.

Dragan Ilić, predsednik Udruženja ljubitelja niških tramvaja, uz pomoć Ambasade Nemačke, brine se o tome da se istorija nastavi. Od 2019. će ovaj tramvaj u obnovljenom izdanju zauzimati svoje mesto u samom centru Niša kao istorijski spomenik i mesto okupljanja kako za domaću publiku tako i turiste - navode u nemačkoj ambasadi.

Ilić kaže da kreće procedura oko restauracije tramvaja, a potom i dobijanja svih neophodnih dokumenata koji su potrebni da on "oživi" u centru Niša. Odobrenje za njegovo postavljanje još nisu dobili, jer je projekat tek odobren, ali Ilić veruje da oko toga neće biti problema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    07:35 // 27. 9. 2018.

    Sajt Udruženja ljubitelja niških tramvaja:
    http://www.tramvaj.org.rs
    Vredi pogledati.

  • Dragan Nesic

    06:38 // 27. 9. 2018.

    Лепа је идеја!
    А може ли следеће да буде спасавање оних парних локомотива код железниче станице које су зарђале, запале у корозију и у зарасле растињем?
    Било би и то лепо!

  • kole

    15:58 // 26. 9. 2018.

    A gde je taj tramvaj, znam da je nekih pet/sesat oronulih u Niskoj banji.

    • zoza

      08:55 // 27. 9. 2018.

      jedini tramvaj je u gadžinom hanu u preduzeću resor u očajnom je stanju trune u dvorištu
      da li je moguća restauracija s obzirom da se ne zna koja je marka i model i da nema tehničke dokumentacije jednostavno uništena je po ukidanju tramvaja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: