Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:53, 25. 1. 2021.

| Društvo

Jedna od uličnih biblioteka u Vranju nestala, pa posle 5 dana osvanula na drugoj lokaciji

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Ulična biblioteka Vranje
Sklonjena, pa se pojavila dvadesetak metara dalje; foto: Udruženje građana "BEV"

Jedna od četiri ulične biblioteke u Vranju pre 5 dana je uklonjena, pa se danas pojavila na drugoj lokaciji, a da članovi Udruženja građana “Borino i evropsko Vranje” koji su je postavili nisu obavešteni i ne znaju zašto je nestala i šta se tačno sa bibliotekom u međuvremenu dešavalo. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima biblioteku su uklonili radnici JKP Komrad, na zahtev komunalne inspekcije, ali odgovora nadležnih i dalje nema.

Istog dana kada je opet postavljena popravljena biblioteka, koja se nedavno našla na meti vandala, sa trga kod spomenika “Čika Mita" je, kažu članovi Udruženja, gradska vlast uklonila drugu, bez da ih informišu o svojoj nameri.

Zvaničnim dopisom koji smo poslali pitali smo gradonačelnika zasto je to uradjeno, kome je smetala biblioteka, zašto nas nisu obavestili da će biti uklonjena i pozvali nas da u uklanjanju, ukoliko stvarno postoji potreba za tim, sudelujemo. Tako se nipodoštava se i obezvređuje sav naš trud, trud i zalaganje građana koji su prepoznavši ideju i značaj iste doprineli da se ona sprovede u delo. Pored toga, valja istaći da već danima čekamo na odgovor i saglasnost na pitanje i na naš zahtev da li imamo odobrenje grada da uredimo i proširimo igralište u naselju Češalj - kažu iz Udruženja.

Ulična biblioteka Vranje Gradonačelnik im odgovorio "Ispitaću", ali obrazloženja i dalje nema; foto: Udruženje građana "BEV" Do danas, kada se pojavila na dvadestak metara dalje od prethodne lokacije, kažu, nisu znali ni gde se biblioteka nalazi, a jedini odgovor koji su dobili za pet dana traganja je kratko “ispitaću” od gradonačelnika Slobodana Milenkovića. Obrazloženja, kažu, i dalje nema.

Pa se postavlja pitanje da nismo vršili ovoliki pritisak gde bi biblioteka završila, jer da je bio cilj vlasti da se ona tamo prebaci to bi se odmah i uradilo jer je razdaljina 20m. Ovako su je odneli na (nama) nepoznatu lokaciju i posle 5 dana je postavili 20 m dalje od prvobitne. Logično gledano, ovo samo pokazuje kako vlast želi da demonstrira silu svojim građanima, da mogu da rade šta god im padne na pamet, bez da slušaju šta sugrađani žele - kažu iz Udruženja.

Odgovore na pitanja ko stoji iza uklanjanja biblioteke i koji je razlog, zašto članovi Udruženja nisu bili obavešteni o tome, Južne vesti nisu dobile ni od gradonačelnika Vranja, ni od direktora JKP Komrad Zorana Dimitrijevića.

Podsetimo, biblioteke su postavljene povodom oktobra, Meseca knjige i nazvane su po najpoznatijim delima Bore Stankovića - “Koštana”, “Nečista krv”, “Stari dani” i “Božji ljudi”.

Za nepuna tri meseca od kako su postale, iz Udruženja su prvo apelovali na sugrađane da vraćaju knjige koje pozajmljuju, jer su primetili da princip “vrati-dopuni”, što je bila početna zamisao, ne fukcioniše, a zatim je jedna od biblioteka i polomljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: