Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 8. 10. 2020.

| Društvo

Jeftinijim priključenjem Toplana želi da privuče vlasnike kuća da pređu na daljinsko grejanje

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
toplana
Jeftinije do priključka na toplovod, ako izmena bude usvojena; foto: J.V./P. B.

Da će najavljene i do 50% niže cene za priključak na toplovod za nove i već sagrađene objekte privući i vlasnike kuća da uvedu daljinsko grejanje, smatra direktor Gradske toplane Niš Predrag Milačić. Ovo pojeftinjenje planirano je novim Pravilnikom za utvrđivanje naknade za priključak na distributivnu mrežu koji je danas usvojilo Gradsko veće.

Za priključak na toplovod, kaže Milačić, trenutno postoji inicijativa dvadesetak vlasnika kuća iz jedne ulice na Duvaništu i obrazlaže računicu za nove cene.

U praksi radili smo kalkulaciju na 3 tipska priključka: kraći, koji bi trebalo da pojeftini sa 688.000 na 469.000 dinara što je pojeftinjenje od 32%, srednje dužine sa 3.265.000 na 2.015.000 dinara, što je 38%, a nešto duži toplovod sa 6.259.000 na 3.130.000 dinara, što je pojeftinjenje od čak 50% - dodaje Milačić.

Objašnjava da su rešili da predlože niže cene priključaka kako bi izašli u susret investitorima i u budućnosti povećali broj priključenja na mrežu.

Sada se visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu novim pravilnikom utvrđuje u visini stvarnih troškova izrade priključka, faktički investitori osim troškova materijala za izgradnju neće imati dodatne troškove. Druga pogodnost za investitore je što se ovim pravilnikom omogućava da se investitoru odobri da deo radova izvrši sam, čime bi se dodatno smanjili troškovi izgradnje priključka - kaže Milačić.

Direktor Toplane ponovio je da se ove godine, po prvi put od kada je naplata po potrošnji na snazi, priključeno više novih kvadrata nego što se postojećih korisnika isključilo sa toplovodne mreže.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    07:49 // 10. 10. 2020.

    Najvece zlo, za komunalna preduzeca i njihove korisnike, su politicki postavljeni menadzmenti ! Sluge politikanata i apartcici, koji ne smeju da pisnu ,jer u protivnom lete iz fotelje ! A, fotelja i ogromna plata se uslade, ne izlaziti se iz nje !
    Tako, da ova akcija nece imati nikakvog efekta, zna narod, iako ga zatucavaju, sa kim ima posla !

  • Katedra za termodinamiku MF

    13:35 // 9. 10. 2020.

    Pozivamo direktora P. Milačića na prijateljsku kraću edukaciju, jer se oseća njegovo nepoznavanje procesa daljinskog grejanja. Verovatno i Toplana ima stručne ljude da amortizuju grešku u kadroviranju.

    • Dzamutka

      23:33 // 9. 10. 2020.

      Dzaba truda !

  • Vucko

    10:02 // 9. 10. 2020.

    Zelena energija je Solarna,Vetrogeneratori,Hidrogeneratori..toplana ne koristi ove ove energente koliko znam tako da što se tiče čistoće vazduha...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: