Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 24. 8. 2021.

| Društvo

Jelena Buhač Radojčić o Diani Budisavljević, ženi koja je spasila iz Jasenovca

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti

Diana Budisavljević je nadmašila sve žene ovog sveta - rekla je u emisiji 15 minuta Jelena Buhač Radojčić, žena koja je zahvaljujući tome što je humanitarka spasila iz Jasenovca kada je imala 7 godina, dobila šansu da živi. Povod za njen dolazak u Vranje bio je otkrivanje murala Diani Budisavljević i Humanitarni bal za pomoć deci u tom gradu koja su od početka pandemije ostala bez roditelja.

Suština dobrotvorstva se, kaže, promenila mnogo u odnosu na vreme kada je ona bila devojčica i kada se završio rat, a ono što je Diana Budisavljević uradila tada, dala šansu hiljadama dece da žive, nemerljivo sa sadašnjom pomoći deci.

Ovo je pomoć, a ona je dala živote deci. Promenilo se i dobrotvorstvo. Meni je jedino moja majka pomagala i niko više, niko se nije o meni brinuo. Ja nisam do 17 godina imala lutku kao dete, nisam se igrala sa decom, meni je sve to bilo uskraćeno. I ta majka koja se toliko mučila. Sad hrane ima u izobilju, ona nikada nije imala dovoljno da bi nas nahranila - priča Buhač Radojčić.

U reakcijama na Jasenovac je tokom proteklih godina, kaže, najviše uznemirila izložba o Jasenovcu sa eksponatima koja je 2018. godine bila postavljena u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku, a zatim i u Kraljevu 2019. godine.

Ali ništa ne može da se meri sa Vranjem i muralom Diane Budisavljević, jer ne zaboravite ni Austrija ne zna ništa o Diani Budisavljević, sada su počeli da pišu i traže šta je ona bila. Jedva smo se izborili na ploči koja je stavljena na njenu kuću, koja više nije njena, piše da su to srpska deca - kaže Buhač Radojčić.

Pored svega što je preživela i bez obzira na tegobe koje je prate, presrećna je, kaže, što je živa i što je sačuvala identitet, produžila lozu, ali joj je jako teško da se seća svog života.

Jelena Buhač Radojčić je u Drugom svetskom ratu izgubila 87 članova porodice i familije, a kako se seća Jasenovca možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    22:03 // 24. 8. 2021.

    Gre'ota što naša deca nisu upoznata sa životom i radom D. Budisavljević , po poreklu Austrijanke , udate za doktora Srbina ! Možda je njeno poreklo doprinelo da ostanu živi u tzv. NDH -a državi !

  • Čudesni dribling

    09:27 // 24. 8. 2021.

    Kakvo je samo to herojstvo bilo u vremenima zlim!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: