Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 23. 12. 2022.

| Društvo

Jelka kod česme u Nišu je tu svake godine, ali ove naišla na novogodišnji "hejt"

Autor:J. Stojanović, T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Niš u srcu 2022; foto: JV T. Todorović
Organizatori poručuju da im je cilj da ovaj deo Niša bude lepši za praznike i da posetioci uživaju u programu; foto: JV/T. Todorović

Iako već nekoliko godina spomen-česma posvećena velikanu Stevanu Sremcu u Nišu tokom novogodišnjih praznika "postane" jelka, negativnih reakcija do ove godine nije bilo. Ona je sada Pokretu "Dveri" zapala za oko, smatraju da je reč o skrnavljenju spomenika i traže da se dekoracija skine, nakon čega su usledili i komentari građana na društvenim mrežama. Organizatori poručuju da im namera nije bila da česmu unište, već su iskoristili to što ne radi tokom zime kako bi ulepšali taj deo Niša za praznike i omogućili građanima novogodišnju čaroliju.

Niš u srcu festival 2021; foto: Fabrika umetnika Ranije jelku na spomen-česmi niko nije komentarisao; foto: Fabrika umetnika Preko spomen-česme posvećene čuvenom i jednom od najistaknutijih srpskih pisaca Stevanu Sremcu, kod "Kalče" u Nišu, postavljena je dekoracija, tako da česma sada izgleda kao novogodišnja jelka.

Iz ove česme koja se nalazi u samom centru Niša voda se godinama sliva sve do Kazandžijskog sokačeta, a to je i ovog leta bila slika koju su Nišlije i ostali turisti bili u prilici da vide, a godinama je u lošem stanju.

Tokom zime ona i zvanično ne radi i nije prvi put da je tokom praznika ukrašena tako da podseća na novogodišnju jelku. Međutim, negativnih komentara do sada nije bilo, ali ove sezone na društvenim mrežama kruže fotografije u kojima se ovaj potez kritikuje i ismeva "mimovima", a "akciju" su poveli opozicioni aktivisti, političari i sarkastično-satirične stranice na mrežama.

Festival Niš u srcu 2022; foto: JV T. Todorović Slično je bila okićena i prethodnih godina; foto: JV/T. Todorović Jedna od organizatora festivala "Niš u srcu", koji su i dekorisali ovaj prostor, Jelena Rudić, objašnjava da svake godine ovu spomen-česmu ulepšaju za praznike i da im je jedina namera da taj deo Niša bude lepši i da naprave novogodišnju čaroliju za posetioce.

Česma nije u funkciji tokom zimskih meseci i u lošem je stanju. Ideja je da Trg Stevana Sremca, kao i svake godine za praznike, bude jedan kutak u kome će niški umetnici, kreativci, da dobiju besplatan prostor gde će da izlože svoje proizvode, od toga 20 % prihoda ide "Nurdoru". Više od 20 niških i isključivo niških bendova će da nastupi, od toga neki mladi bendovi koji do sada nikad nisu nastupili. Imamo 10 programa za decu tokom festivala. Sama jelka odnosno ukrašavanje prostora svakako ovaj deo grada čini mnogo lepšim nego što inače jeste - pojašnjava.

Niš u srcu festival 2021 godine; foto: Fabrika umetnika Bila tu i prošle godine; foto: Fabrika umetnika Napominje da im cilj nije skrnavljenje spomenika, već da godinama unazad ukrašavaju Trg Stevana Sremca, pa i česmu koja se tu nalazi, kako bi Nišlije i turisti uživali u prazničnim danima.

Pozivamo sve dobronamerne ljude kojima je Niš u srcu da dođu da uživaju u našem programu sa nama, obećavamo novogodišnju čaroliju - poručuje.


Dveri traže hitno uklanjanje i popravku česme

Postavljanje novogodišnje dekoracije preko spomen-česme Stevanu Sremcu u Nišu iz Dveri smatraju "skandalom i slikovitim prikazom odnosa gradske vlasti prema spomenicima i velikanima koji su živeli i stvarali u Nišu". prinsrin niš noću instagram (2) Ljudi uveliko prave montaže i zbivaju šale; foto: JV/prinskrin - Instagram stranica Nishnocu

Umesto da gradska vlast novac građana uloži u popravku, rekonstrukciju i zaštitu spomen česmi i svih spomenika Niša, ona ih tako oštećene prekriva novogodišnjim jelkama. Pitamo se, da li će gradska vlast možda odlučiti da postavi još jednu, veću jelku preko spomenika Oslobodiocima Niša u centru grada? To bi bila prava aktrakcija za turiste kojima ćemo, umesto spomenika kulture koje prekrivamo, ponuditi kič dekoraciju našeg grada - navode iz Dveri.

Zbog toga traže hitno uklanjanje jelke, kao i popravku i zaštitu spomen-česme Stevanu Sremcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    14:17 // 25. 12. 2022.

    Jelkice su iz godine u godinu sve niže i niže rezolucije. Kao kad imaš staru grafičku karticu pa ne može da renderuje više poligona..

  • Jašar

    23:08 // 24. 12. 2022.

    Izdvojio bih kran, on je vrhunac dekoracije...

  • Мина

    14:09 // 24. 12. 2022.

    Ово је естетски сасвим неукусно, чесма са именом славног Сремца, држач за новогодишњу јелку.Коштало би мало више пара и труда, али могло је поред чесме поставити јелку.Сад само натакните по једну на Калчу, Сремца и Чапу, близу су.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: