Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 28. 11. 2014.

| Društvo

Jerma proglašena specijalnim rezervatom prirode

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
jerma
Jedinstven kanjon reke Jerma

Živopisan kanjon, krečnjačke figure nalik onim u Đavoljoj varoši, retke i ugrožene biljke i životinje poput risa i surog orla donele su nedavno Jermi status zaštićenog područja - specijalnog rezervata prirode.

Specijalni rezervat prirode “Jerma“ površine je blizu 7.000 hektara, obuhvata masive Grebena i Vlaške planine kao i veći deo sliva reke Jerme, a nalazi se teritoriji opština Babušnica, Dimitrovgrad i Pirot.  jerma2 Preko 100 vrsta ptica koje imaju svetsku zaštitu

Kako objašnjava saradnik Zavoda za zaštitu prirode i orintolog Bratislav Grubač, koji je radio na studiji koja predlaže za­šti­tu pod­ruč­ja Je­re­me, ona je proglašena za pri­rod­no do­bro pr­ve ka­te­go­ri­je zbog sačuvanosti i jedinstvenosti geomorfoloških oblika i njenog biodiverziteta. 

Ono što je najznačajnije sa geomorfološkog aspekta je to što se na tom području nalazi izuzetan kanjon sa impozantnim liticama, kraški oblici, pećina Vetrena dupka koja je duga oko 4km i jama Pešterica. Naravno tu je i reka Jerma, kao i podzemne vode i vrela - objašnjava Grubač.

  jerma3 Pećina Vetrena dupka Dodaje da je na prostoru Specijalnog rezervata “Jerma” evidentirano 887 biljnih vrsta i podvrsta, što čini 24,2 odsto flore Srbije ili 13,1 odsto flore Balkanskog poluostrva. Mnoge od njih su endemične (ograničene na posebno područje ili državu) ili reliktne (koje su u prošlosti bile široko rasprostranjene, a sada su svedene na mala područja), a njih 115 su na spisku zaštićenih vrsta.

U prirodnom dobru živi ili se povremeno sreće 108 vrsta ptica od međunarodnog i 102 vrste od nacionalnog značaja zaštite. Najznačajnije ptice od njih su suri orao, riđi mišar, jarebica kamenjarka, buljina i žutokljuna galica - kaže Grubač.

Što se tiče sisara, u “Jermi” su prisutni slepi miševi, a od skoro je primećen i ris, koji je jedna od ugroženih vrsta u Evropi. 

Ovaj specijalni rezervat prirode biće poveren na upravljanje JP "Srbijašume", a stručnjaci napominju da novi status Jerme pruža šansu ovom kraju da razvije turizam i proizvodnju organske hrane.  jerma2 Šansa za proizvodnju organske hrane

Tom kraju je data “zelena jabuka”, odnosno potpuno zaštićeno prirodno područje, a sad sve zavisi od toga kakav će oni menadžment imati i kako će se ponašati. Jako je bitno, naravno, da ispoštuju zakonske propise kako bi očuvali značaj tog prostora i poboljšali način svog života, jer na tom području sada mogu proizvoditi organsku hranu i razvijati seoski turizam - kaže Danko Jović, v.d. rukovodilac radne jedinice Niš Zavoda za zaštitu prirode.

Inače, područje Jerme obiluje i velikim brojem značajnih kulturno-istorijskih spomenika od kojih se izdvaja srednjovekovni manastir Poganovo

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslav Jović

    07:59 // 1. 12. 2014.

    Možda će "Jermom" upravljati "Srbijašume", ali suštinski njome će upravljati ljudski i materijalni resursi tri opštine na kojima se proteže ovaj zaštićeni deo prirode u Srbiji. Kako će oni to raditi?.

  • Vladica Dinic

    17:25 // 29. 11. 2014.

    kad pocinje izgradnja mini hidroelektrana na reci Jermi?

  • аконкагва

    13:20 // 28. 11. 2014.

    Када би знали да презентирамо све природне лепоте које Србија има, где би нам био крај!? Могу да замислим озбиљнију државу како би привлачила туристе да има све што има Србија.Али, тако је то код нас.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: