Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 13. 7. 2015.

| Društvo

Jeromonah Lukijan dobitnik Povelje Svetog Prokopija

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Prokuplje-zgrada-Opstine.jpg
Obeležavanje gradske slave počelo u nedelju i trajaće do 21. jula, Dana Svetog Prokopija; foto: JV

Starešina manastira Ajdanovac jeromonah Lukijan ovogodišnji je dobitnik Povelje Svetog Prokopija, najznačajnijeg priznanja Opštine Prokuplje.

Ova nagrada biće mu uručena 21. jula, na dan svetog Prokopija, koji se obeležava kao slava opštine Prokuplje.

Jeromonah Lukijan je kao starešina manastira Ajdanovac prethodnih godina svojim ličnim zalaganjem u potpunosti obnovio i oživeo manastir, uredio dvorište, konak i oživeo ovu dugo zapostavljanu svetinju.

Lokalnoj samoupravi prethodno je stiglo ukupno 11 predloga za Povelje iz oblasti kulture, vere, prosvete i zdravstva, a pored Povelje, tradicionalno se dodeljuju i pohvalnice.

Komisija Organizacionog odbora za proslavu gradske slave je ove godine odlučila da pohvalnice pripadnu Dečijem horu Doma kulture, kulturnom radniku Srđanu Živkoviću i Stojanu Cvetkoviću koji je u selu Kordince napravio crkvu. 

Kako je obrazloženo, svi nagrađeni su u ranijem periodu znatno doprineli afirmaciji kulture,vere i tradicije Prokuplja i ostavili dubok trag u razvijanju pozitivnih vrednosti u sredini u kojoj žive.

Obeležavanje gradske slave Prokuplja počelo je u nedelju uveče recitalom duhovne poezije u porti crkve Svetog Prokopija, a nastavlja se večeras pozorišnom predstavom Arizanska priča u dvorištvu Radničkog univerziteta koja je zakazana za 20 sati.

I narednih dana obezbeđen je bogat kulturni program, a centralna manifestacija je predviđena za 21. jul u 13 sati kada će se dodeliti priznanja u Galeriji „Boža Ilić“.

Dodeli će prethoditi liturgija u 8 sati u crkvi Svetog Prokopija, otvaranje „Ulice darivanja“ i Sajma proizvođača hrane u pešačkoj zoni od 10:30, nastup KUD „Abrašević“ i Varoškog pozorišta „Histrion“ od 12:30 ispred Galerije „Boža Ilić“.

U večernjim satima je predviđen koncert na Trgu topličkih junaka Dragice Radosavljević Cakane od 21 sat i nastup lokalnog rok sastava „Don Vito bend“ od 23 sata.

Organizatori slave su Opština Prokuplje, Dom kulture i crkva Svetog Prokopija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: