Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 8. 11. 2023.

| Društvo

Jevrejska zajednica traži vraćanje 16 prostora u Nišu, među njima i zgrada Fakulteta umetnosti

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
fakultet umetnosti
Zgrada Fakulteta ne može biti vraćena jer spada u izuzetak; foto: V. K.

Ukupno 28 zahteva za vraćanje, odnosno restituciju imovine koja se nalazi na području Niša, Pirota i Leskovca, podnela je Jevrejska opština Niš, a samo dva su okončana. Potražuju se uglavnom kuće i poslovni prostori, a jedan od zahteva se odnosi i na zgradu Fakulteta umetnosti u Nišu u Ulici Knjeginje Ljubice. Iz Agencije za restituciju kažu da ova zgrada ne može biti vraćena jer se radi o objektu koji spada u izuzetke od naturalnog vraćanja.

Kako kažu u Agenciji za restituciju, najviše zahteva u Nišu, Pirotu i Leskovcu odnosi se na vraćanje stambenih objekata i poslovnih prostora (dućana u vreme podržavljenja).

Tako se u Pirotu potražuje 14 zgrada i 6 poslovnih prostora, u Leskovcu 4 kuće i 2 poslovna prostora, u Nišu – 15 zgrada / porodičnih kuća i jedan poslovni prostor. Jevrejska opština Niš nema ni jedan zahtev za vraćanje poljoprivrednog zemljišta prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzete imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika - objašnjavaju iz Agencije.

Jedan od zahteva se odnosi i na vraćanje zgrade u Ulici knjeginje Ljubice broj 10, u kojoj se nalazi Fakultet umetnosti u Nišu, ali iz Agencije kažu da ne postoji mogućnost da ona bude vraćena Jevrejskoj opštini jer spada u izuzetak.

Pozivaju se na član 18.stav 1. tačka 3. Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji se primenjuje i na postupke koji se vode po Zakonu o otklanjanju posledica oduzete imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Njime je propisano da se ne vraća pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status: 3) nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javni službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi, to ne postoji mogućnost da navedeni objekat bude vraćen JO Niš - objašnjavaju iz Agencije.

Prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzete imovine, žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika postupke je širom Srbije pokrenula Jevrejska zajednica. Brojni postupci su završeni, a na području juga većina traje.

U dosadašnjem postupanju je održano 16 usmenih javnih rasprava, dok se očekuje, da će do kraja godine biti održane rasprave u preostalih 12 predmeta, kao i da će biti doneto između 15 i 20 odluka - kažu iz Agencije.

Napominju da su postupci pravosnažno okončani u 2 predmeta - jedan zahtev je odbačen zbog formalnih nedostataka, dok je drugi odbijen kao neosnovan, dok je jedan prekinut jer se ista imovina potražuje u građanskoj restituciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    07:57 // 9. 11. 2023.

    Svako ko dokaze da su mu komunjare bespravno ukrale imovinu treba da mu se vrati. Tacka. Mogu da vidim da se za zgradu u kojima su skole i bolnice nadje adekvatna novcana naknada, ali muzeji i ostali tkz kulturni centri ili policijske stanice koji su nastali nakon 1945 sve se moze prebaciti negde drugo.Nije to Tito gradio vec ukrao!Podrska Jevrejskoj zajednici kao i svim ostecenim Srbima!

  • Kakó be...

    00:55 // 9. 11. 2023.

    Stvarno je došlo zadnje vreme tzv. "Zlatno doba" za otimačinu,pljačku,Mölni pelene i 10.000€ "stranim investitorima" po radniku a gologuzani po gradovima i selima se zadovoljavaju sa po 3.000,5.000, 10.000, 20.000 dinara - jednokratno i to 1 mesec-pre izbora! Što se ne vozite po auto-putevi,što vas ne leče po bolnice,što vam ne isplaćuju pare iz firmi gde ste radili...Snimili vas , sam' tako !

  • Funk

    23:21 // 8. 11. 2023.

    A,.. zato zele da otmu deci ometenoj u razvoju zgradu skole "Carica Jelena" i poklone je fakultetu umetnosti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: