Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 17. 7. 2015.

| Društvo

Jezera i reke spas južnjacima od letnje vreline

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Vlasinsko-jezero
Vlasinsko jezero je drugo najveće u Srbiji; foto: JV

Kada temperatura svakog dana prevazilazi 30 stepeni, ljubitelji prirode rashlađenje ne traže na bazenima, već na obližnjim rekama i jezerima kojih ima u blizini svakog grada na jugu Srbije.

Oni kojima je dosta gradske buke kažu da se bolje osećaju kada bazen zamene jezerom, ležaljku travom, a suncobran krošnjom drveta.

U slobodno vreme idem na Krajkovačko jezero. Tamo imate prelep pogled na prirodu koji odmara i pobegnete od gradske vreve i asflata - kaže Nišlijka Jelena Milanović.


Iz Niša “beže” na Krajkovac, Divljanu i Bovan

Nišlije uglavnom biraju jezera koja se nalaze na tridesetak kilometara od grada - Krajkovačko, Divljansko ili Bovansko.

krajkovacko-jezero Krajkovačko jezero nalazi se na 27 kilometara od Niša; foto: JVPut do Krajkovačkog u podnožju Malog Jastrepca vodi kroz Merošinu, preko sela Oblačina, Biljeg i Padina, a asfalt do samog jezera odgovara i vožnji automobilom.

Kupače privlači temperatura vode koja je leti oko 20 stepeni, hladovina hrastove šuma i čisti vazduh i voda.

Ovde kampujem sa društvom svakog leta bar po nedelju dana. Toliko nam prija priroda da o moru i ne razmišljamo - kaže Darko Nikolić iz Niša.

Divljansko jezero nalazi se na 2 kilometra od Bele Palanke, tako da osveženje na toj maloj planinskoj oazi nalaze kupači iz Babušnice, Pirota, Niša…

Jezero koje se od ova dva izdvaja pre svega veličinom je Bovansko - jedno od omiljenih letovališta Nišlija, Aleksinčana i Sokobanjaca, koje se nalazi na 10 km od Sokobanje i 13 km od Aleksinca.


Rastovničko i Bubličko jezero - omiljena kupališta Prokupčana

Rastovnica Iako neuređeno, Rastovničko jezero izuzetno čiste vode puno kupača U vrelim danima Prokupčani odlaze na jezero Rastovnica, na izlazu iz grada prema Žitorađi. Često birano odredište je i Bubličko, odnosno Brestovačko jezero, koje je na tridesetak kilometara od Prokuplja.

Rastovničko je napravljeno pre dvadesetak godina kako bi se vodom snabdevale fabrike u industrijskoj zoni grada, tako da, pošto nije predviđeno za kupanje, nema uređenu obalu.

Međutim, kako je industrija poslednjih decenija gotovo nestala, Prokupčani, posebno stanovnici naselja Garić, koriste ga za kupanje, a voda koja u njega dolazi iz Rastovničke reke gotovo je nezagađena.

Svake godine se tu kupam, jer sam tu odrastao, sada dovodim i decu. Ipak, nedostaje put do jezera, a i dno bi trebalo urediti - kaže Gojko Aleksić iz Liparske ulice koja je na samo dva kilometra od jezera.

Bubličko jezero, do kog se dolazi iz sela Bublica i Brestovac, uređenije je, ali je put preko Belog Kamena u lošem stanju, tako da oni koji tamo idu koriste zaobilaznicu preko Žitorađe.

Prokupčani se ređe odlučuju na kupanje na Oblačinskom jezeru.


Svrljižani rado na izvor mineralne vode

U blizini Svrljiga nema jezera, tako da se otuda na osveženje ide u prirodni bazen u Popšici, ali i u jednu  od najlepših klisura Srbije koja se nalazi na mestu koje meštani nazivaju Antin vir ili Banjica na Svrljiškom Timoku, ispod kula starog grada Svrljiga.

svrljig Izvor tople mineralne vode na Svrljiškom Timoku kao banju uredili su još RimljaniBanjica, u kojoj je temperatura vode između 22 i 24 stepena, biser je Svrljiške klisure u kojoj se nalazi i izvor tople mineralne vode koji su još Rimljani uredili kao banju, a kao letovalište i lečilište razvili Turci.

Meštani iz obližnjeg Niševca, Varoši i Palilule, još na tom mestu pronalaze osveženje u vrelim letnjim danima, a smeliji skaču sa visoke stene.

Kupača uvek ima, ali nikad nema prevelike gužve, a meštani rado upoznaju sve posetioce sa okolnim predelima, dok se u blizini kupališta nalazi i izvor pitke vode, pa vam za pravo letnje osveženje treba samo dobra volja - kaže jedan Svrljižanin.

Hladovina, prelep pogled i prostrana plaža privlače i mnoge kampere koji često prenoće pored Banjice, ali i brojne pecaroše koji uživaju u rečnom ribolovu.


Uskoro renoviranje kupališta na Vučjanki

Vucje-kupaliste Uskoro renoviranje kupališta na VučjankiLeskovčani decenijama unazad tople dane najradije provode na kupalištima napravljenim branama na Vlasini i Vučjanki. Tamo se svakog dana rashlađuje oko hiljadu kupača.

Iz lokalne samouprave najavljuju da će kupalište na Vučjanki biti renovirano, za šta je iz Ministarstva turizma kroz projekat “Jačanje seoskog turizma” obezbeđeno 5 miliona dinara.


Bazeni jedina uređena kupališta za Vranjance

Ako požele da izbegnu dva gradska bazena, Vranjanci gube priliku da ovog leta uživaju u uređenim kupalištima.

Aleksandrovacko-jezero Izletnika ima na Aleksandrovačkom jezeru i pored toga što je uraslo i puno algi; foto: JVIz gradske uprave najavljuju da će se na jesen rešavati problem uređenja obližnjeg Aleksandrovačkog jezera, koje važi za jedno od omiljenih mesta Vranjanaca u vrelim letnjim danima, a na kome je od prošle godine kupanje zabranjeno.

Činjenica je da, nakon pojave ešerihije u jezeru, zatim pomora riba krajem 2012. godine i pojave zelenih algi, ovo jezero podseća na „žabokrečinu“.

Uprkos tome, na obale ovog jezera odlaze mnogi Vranjanci, naročito vikendom i uveče.

Neki se odluče i za odlazak na Vlasinsko jezero, drugo najveće u Srbiji, koje više privlači pecaroše od kupača. Pošto je okruženo planinama i na nadmorskoj visini od 1.213 metara, voda u njemu je uglavnom hladna. Specifično je po "plutajućim jezerima" koja nastaju pri podizanju njegovog vodostaja. 


Piroćanci se osvežavaju i na nišavskim brzacima

Banjica Bazen Dag-banjive kod Pirota ove sezone će biti proširen: foto: JVOsim na Zavojskom jezeru, koje se nalazi na 17 km severno od Pirota i prirodnom izvorištu Dag-banjica kod sela Gradašnica, Piroćanci osveženje pronalaze na gotovo svakom koraku - u Temštici u celu Temska, u Visočici u staroplaninskim selima, ali i na nišavskim brzacima u selima i gradu. 


Jedino na čemu ljubitelji prirode zameraju kada je reč o posetama ovim izletištima jeste smeće koje zbog nepažnje i nekulture ostavljaju neki posetioci.

Zato plastične flaše, kese i ostalo smeće u šumi ili na obali, nažalost, nisu redak prizor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    11:40 // 17. 7. 2015.

    A kada se ide za Krajkovacko jezero, Rozina se preleti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: