Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 16. 10. 2020.

| Društvo

Još 265 pozitivnih na kovid i dve smrti, u Nišu na respiratoru dva pacijenta

Autor:Lj. F. i M. J.Izvor:Južne vesti
klinicki centar
2 pacijenta na respiratoru; foto: Vanja Keser

Prema zvaničnim podacima, kako je saopšteno na konferenciji za novinare Kriznog štaba, u poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica virusa korona u Srbiji, na koronavirus je testirano 7.429 osoba, a registrovano je 265 novih slučajeva zaraze. U Nišu je novim virusom zaraženo još 11 osoba, a jedna manje pozitivna osoba registrovana je u Vranju.

Za poslednja 24 sata više je testiranih građana, ali i više pozitivnih na novi virus, pa je broj zaraženih građana na novi virus veći za 62 u odnosu na juče.

Ukupno je 365 osoba u Srbiji na lečenju od kovida, a na respiratorima su 23 pacijenta.

Tri pacijenta više u odnosu na jučerašnji dan na lečenju je u Kliničkom centru Niš, kažu u ovoj ustanovi, pa se sada tamo leči 33 pacijenta, od kojih 17 pozitivnih na novi virus.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 2 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju - saopštavaju iz KC-a.

Jedan pacijent više na lečenju je i u Leskovcu (4), dok se u vranjskim kovid bolnicama leči 29 pacijenata (juče 27), a kod 14 je potvrđeno prisustvo virusa.

Prethodnih dana pojedini nacionalni mediji objavljivali su da je Niš treći, odnosno četvrti grad po broju novozaraženih u Srbiji. Novinari Južnih vesti su i preko Instituta za javno zdravlje Niš - mejlovima, pozivima i porukama, pokušavali da dobiju informacije o ukupnom broju zaraženih i novozaraženima u Nišu. Sve je ostalo bez odgovora.

S vremena na vreme su i iz gradskog Štaba za vanredne situacije davali informacije o broju novozaraženih, pa su pitanja upućena i kabinetu gradonačelnice - komandanta Štaba. Odgovorili su da se novinari obrate Institutu za javno zdravlje, a nisu odgovorili na podsećanje da iz IZJZ gotovo od početka epidemije ne daju ove podatke.

Zamenica direktora beogradskog Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević je saopštila na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je od 265 novozaraženih, 11 u Nišu.

Da se povećava broj pozitivnih na kovid, potvrdila je i Danijela Nešić, pomoćnica direktora niškog Doma zdravlja.

Broj pregleda je bio isti kao i prošle nedelje, između 250 i 300, nije se taj broj povećao, ali se povećao broj pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih. I dalje je centar i žarište Jura, između 3 i 5 pozitivnih imamo tokom dana iz fabrike. Na dnevnom nivou, između 1 i 5, jer danas je na primer bilo dvoje iz Jure, a jedan njegov kontakt. Jako malo je ostalih građana - kaže Nešićeva.

Podsetimo, situacija u Nišu ocenjena je kao problematična zbog virusa koji se raširio među radnicima fabrike Jura. U Srbiji je tokom poslednjih dana bilo po više od 200 novozaraženih, a Krizni štab je danas naredio strože kontrole i obavezu nošenja maski i na otvorenom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: