Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 28. 9. 2021.

| Društvo

Još 3 niška i jedan leskovački fakultet prešli na kombinovanu nastavu, GAF se odlučio za onlajn

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
studentska-knjizica-indeks-overa-semestra-rtv-1-jpg-660x330
Još 4 fakulteta se odlučilo za kombinovani model (foto: studentskizivot.com)

Da se nova akademska godina neće mnogo razlikovati od prethodne u kojoj se prešlo na onlajn nastavu, potvrdio je ministar Branko Ružić, koji je istakao da će uz adekvatne mere i preporuke odluke donositi na osnovu onoga što zdravstveni deo Kriznog štaba bude predlagao. U interesu je, kaže, da nastava bude što redovnija. U susret novoj akademskoj godini još pet fakulteta saopštilo je svojim studentima odluku o odvijanju nastave u predstojećem semestru. Većina se odlučila za kombinovani model.

Po mišljenju ministra Ružića, trenutno najbolji model nastave je kombinovani, za koji se opredelila većina fakulteta niškog Univerziteta. Nastava za sve studente prve godine počinje 4. oktobra, dok će studenti na ostalim godinama sa nastavom krenuti od 11. oktobra. Ovo ne važi za studente prve godine Medicinskog fakulteta u Nišu, jer je njihova školska godina počela juče i to sa praktičnom nastavom koja se odvija uživo.

Ipak, kako se Medicinski fakultet opredelio za kombinovani model, teorijska nastava odvijaće se putem Studentskog portala kao i prošle godine. Informacije o održavanju praktične nastave za starije studente, na stranici Studentske Unije Medicinskog fakulteta, navode, imaće uskoro.

U oktobru će se nastava za studente prve godine Elektronskog fakulteta odvijati uživo i po grupama, dok će studenti druge, treće i četvrte godine nastavu pohađati onlajn preko platforme MS Teams.

Na zahtev katedre, uz saglasnost dekana Fakulteta, nastava na pojedinim predmetima na drugoj, trećoj i četvrtoj godini osnovnih akademskih studija može da se odvija i uživo, ukoliko broj studenata po grupama omogućava poštovanje epidemioloških mera- navode u saopštenju.

Nastava na Prirodno-matematičkom fakultetu takođe će se odvijati po kombinovanom modelu, u zavisnosti od toga na kojoj godini su studenti, kao i na kom smeru, a detaljna objašnjenja studenti mogu videti na sajtu PMF-a.

I studenti viših godina osnovnih akademsih studija Tehnološkog fakulteta u Leskovcu nastavu će pohađati po kombinovanom modelu, kako stoji na sajtu fakulteta, predavanja i računske vežbe biće onlajn, dok će se laboratorijske vežbe odvijati u prostorijama fakulteta.

Studenti prve godine nastavu će pratiti u prostorijama Fakulteta prema rasporedu. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije studenti će biti blagovemeno obavešteni o promeni načina izvođenja nastave - navode u saopštenju.

Među fakultetima koji su se ranije opredelili za kombinovanu nastavu su i Filozofski fakultet i Fakultet zašite na radu, dok će Ekonomski i Pravni fakultet zbog velikog broja studenata koji se nalaze u istoj zgradi, preći u potpunosti na onlajn nastavu.

Za onlajn nastavu opredelio se i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, gde će ctudenti prve godine na svoje mail adrese dobiti uputstva za pristup online platformi, dok će stariji studenti nastaviti kao i u predhodnom semestru.

Da bi se prešlo na redovniju nastavu koja je po rečima ministra Ružića u interesu Ministarstva prosvete, potrebno je više vakcinisanih studenata, a do tada će svaki fakultet u zavisnosti od epidemijološke situacije, odlučivati po kom modelu će organizovati nastavu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Napredne tehnologije

    08:48 // 29. 9. 2021.

    Zamislite kad za par godina odete kod doktora koji je tri godine fakulteta zavrsio pohadjajuci online nastavu. Inace online nastava na Medicinskom fakultetu se, u vreme savremenih tehnologija, odvija tako sto nastavnici i saradnici naprave ppt prezentaciju na koju nasnime predavanje i zakace studnetima na studentski portal da se sami snalaze...

  • Filozof

    21:55 // 28. 9. 2021.

    ONLINE vezbe iz Arhitektonskih i gradjevinskih konstrukcija, betona, metalnih i drvenih konstukcija, statike, mehanike, likovnog, urbanizma, stambenih zgrada, fizike, ...

  • Mali Perica

    20:42 // 28. 9. 2021.

    Na Elektronskom izgleda ni muve ne lete bez saglasnosti dekana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: