Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 28. 8. 2020.

| Društvo

Još 7,7 miliona dinara za nepredviđene radove u gradskom parku u Vranju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Gradski park Vranje
Procena stručnog nadzora je da je neophodno je da se staze podignu za 20 do 25 centimetara, što znači da se ugradi još 2.000 kubika tucanika i 3.300 kvadrata zemlje; foto: D. D.

Nepredviđene radove u gradskom parku u Vranju koji su iskrsli početkom meseca, a kako bi se drveće zaštitilio od isušivanja, nakon dva odlaganja završetka radova i skoro sedam meseci kašnjenja, poreski obveznici će finansirati sa 7,7 miliona dinara, što je ugovorena cena sa izvođačem.

Skoro sedam meseci od probijenog roka pokrenuta je javna nabavka zbog ugovaranja nepredviđenih radova na rekonstrukciji gradskog parka zato što su nadležni utvrdili da je drveće pustilo korenje preko nivoa na kome je planirano pravljenje staza kroz park, a rešenje je podići staze kako bi se sačuvalo drveće.

Procena stručnog nadzora je da je neophodno da se staze podignu za 20 do 25 centimetara, što znači da se ugradi još 2.000 kubika tucanika i 3.300 kvadrata zemlje, a ugovor vredan skoro 7,7 miliona dinara sklopljen je sa preduzećem Euro lider i istom grupom podizvođača sa kojom je početkom oktobra 2019. godine zvanično počela rekonstrukcija parka.

Nivelacijom slobodnih površina, tj. izvođenjem prethodnih zemljanih radova, do niveliteta koje su definisane od strane nadležnih geodetskih službi, biće obezbeđeno da se zaštite postojeća stabla drveća od ogoljavanja korenovog sistema i eventualnog isušivanja. Ovi radovi su predviđeni na pozicijama dodatnih koji nisu bili uključeni u prvobitni ugovor o javnoj nabavci, a zbog okolnosti koja naručilac nije mogao da predvidi u trenutku zaključenja prvobitnog ugovora, predstavljaju preduslov za pravilno izvođenje narednih pozicija: humusiranje aktivnim humusom i ozelenjavanje svih slobodnih površina, nakon čišćenja od otpada - saopšteno je na sajtu Grada.

Novac za izvršenje ugovora predviđen je u budžetu Grada za 2020. godinu, navodi se u dokumentu, a gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je doneo rešenje o upotrebi budžetske rezerve, čime odobrava 1,3 miliona dinara.

Procenjena vrednost dodatnih nepredviđenih radova na rekonstrukciji Gradskog parka u Vranju je 6,4 miliona dinara bez PDV-a. Ukupna vrednost za izvršenje ugovora tj. za izvođenje radova prema predmetu iz osnovnog ugovora i dodatnih nepredviđenih radova procenjena je na 49, 4 miliona bez PDV-a, odnosno 59,3 sa obračunatim PDV-om - piše u dokumentu.

Cena nepredviđenih radova je, kako se navodi, usklađena sa uporedivom tržišnom cenom, a rok za završetak 10 dana od uvođenja izvođača u posao.


Deset miliona od Ministarstva za drugu fazu rekonstrukcije parka

Gradski park Vranje Ministarstvo je odobrilo 10 miliona za drugu fazu rekonstrukcije; foto: D. D. Iako nije završena prva faza radova u kojoj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovalo sa 30 miliona dinara, Ministarstvo je odobrilo još 10 miliona za realizaciju druge faze ovog projekta.

Kako je saopšteno na gradskom sajtu, početkom meseca je u Ministarstvu potpisan ugovor o finansiranju dela projekta rekonstrukcije gradskog parka u Vranju.

Prva faza radova podrazumevala je podzemne hidrotehničke instalacije, elektroinstalacije, popločavanje pešačkih staza unutar parka, izgradnju fontane, muzičkog paviljona, letnje pozornice, rekonstrukciju dečijeg igrališta i postavljanje mobilijara, a u parku se trenutno radi na popločavanju staza, uređenju prostora za zelene površine i izgradnji pojedinih betonskih objekata.

U drugoj fazi, kako je najavljeno na početku radova, planirana je izgradnja ogradnog zida oko parka i uređenje javne rasvete.

Podsetimo, gradski park u Vranju zauzima površinu od 7.000 kvadrata, a rekonstrukcija u obe faze vredna je 134 miliona dinara sa PDV-om. Vrednost radova u prvoj fazi, bez dodatnih troškova, je 51 milion dinara sa PDV-om, a Ministarstvo je dalo 30.

Inače, gradski park u Vranju jedan je od najstarijih u Srbiji, datira iz 1890. godine i podignut je na nekadašnjem turskom groblju. Ovo je prva rekonstrukcija posle 130 godina od kako park postoji, a do sada je bila praćena brojnim problemima.

Najpre su građani protestovali, tvrdeći da rekonstrukcija ne može da se izvede, a da se ne poseče neko drveće, zatim je novo nezadovoljstvo izazvalo kašnjenje radova i to što je park, kako su građani govorili, “samo raskopan i ograđen, a ništa se ne radi”, a najnoviji gnev je izazvalo oboreno drveće u parku, za koje Vranjanci sumnjaju da je namerno, a nadležni krive nevreme. Prva faza radova trebala da bude završena pre 6 meseci, rok za završetak radova je probijen i produžen dva puta do sada - najpre do 24. juna, a najnovija licitacija gradonačelnika Vranja Slobodona Milenkovića je kraj građevinske sezone, iako nema preciznog datuma do kada izvođač radova treba da završi posao. Iako radovi kasne više meseci, Milenković je sredinom juna rekao da je zadovoljan dinamikom radova.

Do danas, niko od nadležnih nije odgovorio na pitanje da li će, kako i kome kašnjenje biti naplaćeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: