Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 21. 5. 2021.

| Društvo

Još dva inkubatora za "male divove" u Nišu

Autor:U. K.Izvor:Južne vesti
inkubatori
Podela inkubatora u okviru kampanje "Tako mali da bi u srce stali"; foto: UKC Niš;

Niška Klinika za dečije i interne bolesti dobila je još dva inkubatora, koje je donirao UNICEF kroz kampanju “Tako mali da bi u srce stali”.

Nakon što su u aprilu u nišku neonatologiju kroz ovu kampanju stigla dva inkubatora, danas su donirana još dva.

Načelnica Klinike za dečije i interne bolesti Emilija Golubović istakla je da su inkubatori važni u borbi za život majušnih, a jakih beba.

Inkubatori su tu da nam pomognu da prevremeno rođene bebe podržimo da se izbore za svaki nov udah, da prežive i sustignu svoje vršnjake koji su pravovremeno došli na svet. U junu ćemo dobiti i aparat za terapiju hlađenjem koji će, uz svu dosadašnju pomoć, značajno unaprediti uslove u kojima brinemo o najosetljivijim bebicama - objašnjava Golubovićeva.

U ime UNICEF-a inkubatore je donirala Jelena Kovačević koja je rekla da su dva inkubatora za Niš obezbeđena od donacija građana.

Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što jeste naša misija. Ova kampanja primer je kako udruženi možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama - rekla je ona.

UNICEF je od 2017. u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji uložio ukupno 45.768.852,00 dinara u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju “Tako mali da bi u srce stali”. Statistika kaže da se u Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba. Svakog dana 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške, a upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rasa

    21:34 // 21. 5. 2021.

    Mogle bi privatne ginekoloske klinike da doniraju inkubatore obzirom da porodjaj zakazuju doktori van bolnice. Privatno se vodi trudnoca i usput se zakaze porodjaj u drzavnoj ustanovi. Kriminal

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: