Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 21. 7. 2022.

| Društvo

Još jedan apel MUP-a: Pešaci da poštuju saobraćajne znake

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
pešački
MUP apeluje na sve pešake; foto: T. T.

Kako bi doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise.

Kako piše u saopštenju, u prethodna dva dana u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula su tri pešaka. Zato navode da uz sve mere koje sprovodi policija i pešaci čuvaju svoju bezbednost.

U utorak, 19. jula, oko 8 sati, u Ulici radničkog bataljona u Užicu, poginula je žena starosti 79 godina, dok su u sredu, oko21 sat, u Ulici kraljevačkog bataljona u Kragujevcu, u razmaku od svega 20 minuta, poginuli, žena starosti 67 godina i muškarac starosti 58 godina. Dve, od pomenute tri, nezgode dogodile su se prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza - piše u saopštenju.

Napominju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način. S druge strane, kažu da je istim zakonom propisano i da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da oko četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo pešaci. Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca - navode iz MUP-a.

Dodaju i da Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza. Pominju i istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    21:15 // 21. 7. 2022.

    Nigde policajaca da sklone onu decu koja nasilno brišu vetrobranska stakla. Deca se šetaju između vozila na raskrsnicama!!!!???
    Ludilo od grada...

    • Torpedo

      20:48 // 22. 7. 2022.

      To su beli medvedi .

  • djokic

    21:00 // 21. 7. 2022.

    1. resite problem parkiranja na trotoarima gde kolica za bebe ne mogu proci
    2. resite 4 zmigavca i parkiranje na pesackom
    3. Vise biciklistickih staza

  • Var tehnolog

    20:03 // 21. 7. 2022.

    Dobro bi bilo, da su pesaci najvece zlo u saobracaju ! A, ovi sto pisu gluposti, izgleda da ne pesace, vec ulaze u pekaru ili apoteku kolima ! Kad ostave kola, gde im zgodno,pretrcavaju ulicu i idu na crveno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: