Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 18. 10. 2017.

| Društvo

Još jedan iskusan spasilac iz Rusije u niškom Humanitarnom centru

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Sputnjik
shrc
Novo ime u Srpsko-ruskom centru; foto: JV arhiva

Novi zamenik šefa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, prema pisanju ruskih medija, biće Oleg Ganijev, iskusni operativac koji je spasavao ljude u brojnim misijama širom sveta. Prema njegovim rečima u Niš dolazi kako bi obučavao ljude.

Pre nepune dve nedelje Centar je dobio novog direktora iz Rusije, a sada stiže i njegov zamenik sa epiteteom “glavnog operativca za akcije pretraživanja i spasavanja”.

Neophodno je da se Centar u Nišu razvija i da pruža pomoć u organizaciji i održavanju obuka i stručnog usavršavanja pripadnika srpskih struktura, ali ne samo srpskih, već i iz celog regiona. Centar ne postoji samo zbog Srbije, već pokriva ceo Balkan, to želim da istaknem - kaže Ganijev za ruski Sputnjik.

Neke od najznačajnijih akcija u kojima je učestvovao u svojoj dugogodišnjoj karijeri su i izvlačenje preživelih iz pukotine na Arktiku 2008, traganje za preživelima u avionskoj nesreći u Indoneziji 2012. godine, spašavanje preživelih iz ruševina posle zemljotresa u Nepalu.

Rusija je više puta od Vlade Srbije tražila diplomatski status za svije pripadnike u Nišu, čemu se Sjedinjene Američke Države žestoko protive, a poslednji put pre nekoliko dana prilikom susreta ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ganijev kaže da bi takav status mnogo olakšao njihov rad i rešio brojne probleme.

Centar te probleme rešava, ali svaki put iznova. Mnogo je teže u odnosu na Jermeniju gde postoji Jermensko–ruski humanitarni centar. Naši radnici tamo su dobili status, sve funkcioniše bez ikakvih problema - kaže Ganijev.

On je u Nišu već obučavao srpske spasioce početkom 2012. godine, a direktor Centra sa srpske strane Bojan Glamočlija za njega ima samo reči hvale.

Pored brojnih međunarodnih akcija Ganijev je, kako piše Sputnjik, bio načelnik Vladikavkaskog odreda Ministarstva za vanredne situacije skoro 15 godina, a zatim je preuzeo dužnost zamenika načelnika Tuapsinskog spasilačkog odreda „Centrospas“ koji deluje u Krasnodarskom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    11:51 // 20. 10. 2017.

    G-din Oleg Ganijev dolazi u Niš i radiće na obuci domaćih ali i šire gledano, balkanskih spasilaca. Pošto je to specijalista sa dugim stažom i relevantnim rezultatima, predložio bih da sa njime stupe u kontakt svi relevantni predstavnici turističkih kapaciteta u ovom delu Srbije kako bi se predstavili i ponudili da ih g-din Oleg Ganijev obidje u svoje slobodno vreme. Preko njega mogu dovesti mnoge

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: