Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 30. 1. 2019.

| Društvo

Još jedan prokupački naprednjak dobio posao vozača saniteta

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
U Prokuplju aktuelni SNSaniteti; foto: Lj.M.

Nakon što je sredinom 2018. godine u prokupačkoj bolnici posao vozača saniteta na neodređeno dobio aktuelni predsednik Skupštine i funkcioner SNS u Prokuplju Dejan Lazić, koji je odmah nakon toga zamrzao to radno mesto i vratio se u fotelju predsednika, ovoga puta uhlebljenje u bolnici, od desetak prijavljenih kandidata, kao najbolji za još jednog vozača saniteta je izabran odbornik takođe iz vladajuće SNS Vladimir Spasić.

Pored činjenice da su novoprimljeni vozači saniteta baš naprednjaci iz lokalne Skupštine, zanimljivo je i da za konkurs raspisan sredinom decembra prošle godine nije trebalo podneti uverenje da kandidat nije osuđivan i uverenje da se ne vodi krivični postupak. Direktorka bolnice Snježana Arsić kaže da je to izbačeno "jer i nije potrebno po zakonu", iako je u svim ranijim konkursima postojala ta stavka.

Arsićeva tvrdi da je sve urađeno po propisima i na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, po kome se rukovodilo prilikom raspisivanja konkursa.

Mi u našim opštim aktima nemamo nikakvih obaveza da tražimo takav dokument po konkursu, niti nam Kolektivni ugovor to traži. Nismo u obavezi da to tražimo – rekla je direktorka Arsić.

Na pitanje novinara Južnih vesti otkud da je u svim ranijim konkursima to bilo obavezno, Arsićeva kaže da su te stavke bile nasleđene, ali je sada to izbačeno jer "za tim nema potrebe".


U Ministarstvu ćute

Pojašnjenje nismo dobili ni iz nadležnog Ministarstva zdravlja, gde su na pitanje da li su ova uverenja neophodna u konkursnoj dokumentaciji, odgovorili da "konkurse raspisuju zdravstvene ustanove i to u skladu za važećim Zakonima i propisima”.

Kada smo u telefonskom razgovoru sa predstavnikom Službe za saradnju sa medijima tražili pojašnjenje i konkretan odgovor, ponovo je zatraženo da se pisanim putem obratimo, što su novinari Južnih vesti i uradili.

Međutim, nakon toga nikakav odgovor nije stigao, niti je osoba za saradnju sa medijima iz Ministarstva više odgovarala na brojne telefonske pozive.


Zbunjeni i pravnici

Konkretan odgovor da li su u konkursnoj dokumentaciji obavezna ova uverenja, nismo uspeli da saznamo ni od advokata koji se bave radom i radnim odnosima.

Logično je da bi u konkursnoj dokumentaciji trebalo da se traže i ta uverenja, jer bi u suprotnom mogao da konkuriše neko ko je u prethodnom periodu prekršajno ili krivično kažnjavan upravo zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. Kako će komisija znati koga prima, ako nema zvaničnih dokumenata – kaže lokalni pravnik.

Međutim, ni on nije mogao da objasni u kom zakonu i članu piše šta je, pored opštih, potrebno da se u konkursu za prijem radnika traži od posebnih uslova.

Inače i pored zvanične zabrane zapošljavanja u državnim i javnim ustanovama, za poslednjih 6 meseci, pored Spasića, čak 3 visoka funkcionera lokalne gradske vlasti iz Srpske napredne stranke se zaposlilo na neodređeno u državnim zdravstvenim ustanovama u Prokuplju i to kao nemedicinski radnici.

Najpre je predsednik Skupštine Dejan Lazić dobio posao vozača saniteta u bolnici u Prokuplju koristeći "rupe u zakonu“, da bi pre 2 meseca i njegov zamenik Nikola Hadži Lazić, kao i sekretar Skupštine Saša Anđelković dobili stalni posao u Domu zdravlja u Prokuplju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJCA

    18:13 // 31. 1. 2019.

    To je Pravda - Boljitak i Napredak Lazic - Spasic Da nije i ovaj zavrsio fakultet BRAVO SRVIJO ZEMLJO PREVARANATA I LOPUZA....

  • Zombi

    13:09 // 31. 1. 2019.

    Cekaj pa oni su dokazali da znaju da voze.. Npr. Ministar rada

  • beriljac

    11:05 // 31. 1. 2019.

    Spaske nema sanse da dobije uverenja koja su predvidjena Zakonom.
    Zato ima kafanu gde krkaju lokalni nazadnjaci i pečenjaru gde se gratis peču prasići za slave istih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: