Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 27. 10. 2020.

| Društvo

Još jedan vikend u prirodi za osnovce, ovog puta učili o šumskim štetočinama i bolestima biljaka

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Osnovci u prirodi učili o štetočinama
O bolestima i štetočinama osnovci učili i na praktičnim primerima; foto: J. Živanović

Koje štetočine i bolesti prete drveću i biljkama, učili su i ovog vikenda u teoriji i u praksi osnovci iz Trupala, kažu organizatori iz Centra za društvene inovacije NIIT. Vikend im je, dodaju, počeo u prirodi Niške Banje, a završio se u podnožju Suve planine.

Kako izgleda kada biljku napadne štetočina ili bolest i koje od njih postoje - bile su teme prvog dana vikenda u Niškoj Banji koje su za učenike biološke sekcije Osnovne škole “Prvi maj” iz Trupala spremili predavači, dodaju iz NIIT-a.

Učenici su saznali i koje su bolesti biljaka najzastupljenije i šta su najčešći paraziti u pograničnom regionu Srbije i Bugarske, navode organizatori.

Na prezentacijama botaničara i entomologa u Niškoj Banji videli su potkornjake, insekte koji su najveće štetočine četinarskih šuma, ali i hrastove strižibube - objašnjavaju iz NIIT-a.

Osnovci u prirodi učili o štetočinama Put ih odveo do podnožja Suve planine; foto: J. ŽivanovićVeć sutradan organizatori su osnovce odveli u obilazak sela Donji Dušnik u podnožju Suve planine, gde su nastavili sa praktičnom obukom.

Svoje utiske sa časa u prirodi nisu krili pa kako kažu neki od đaka, šetnja kroz prirodu ih je dodatno zainteresovala i podstakla da obnove teorijska znanja od prethodnog dana.

Najzanimljivije mi je bilo kada smo išli do Vrela u Gornjem Dušniku gde se nalazi prva u nizu vodenica u ovom selu. Usput smo videli različite biljke i životinje koje su zapravo paraziti i štete šumama. Takođe, viđali smo i različite biljne vrste o kojima smo slušali na prethodnim aktivnostima pa nije bilo na odmet obnoviti znanje - kaže učenica Neda Stanojević.

Uz laganu šetnju, prepričavaju iz NIIT-a, mladi su fotografisali i prepoznavali štetočine i bolesti biljaka koje će ući u bazu podataka o vrsti flore u prekograničnom regionu Srbije i Bugarske.

Osnovci su prethodnih vikenda učili i o zeljastim biljkama, šumama i ugroženim vrstama na nastavi u prirodi u okviru EU projekta prekogranične saradnje, na kome su partneri NIIT centar, YMDRAB iz Botevgrada, kao i Institut za šume iz Sofije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: