Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 6. 6. 2017.

| Društvo

Još jedna radnica “Jure” koja se leči od raka ostala bez posla

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Još jedna radnica "Jure" bez posla
Sanji Jovanović nije produžen ugovor iako je na bolovanju; foto: JV/D. Marinković

Nakon što joj je posle ukupno 2 godine rada istekao ugovor u “Juri”, 35-godišnja Sanja Jovanović je obaveštena da tamo više neće raditi, jer kompanija ne želi da joj produži ugovor. Ona boluje od raka grlića materice, tvrdi da je radila i bolesna samo da ne bi dobila otkaz, a nadala se da joj se ovo neće desiti jer se uvek, kaže, trudila da bude uzoran radnik.

Jovanovićeva je radila na traci. Iako je posao težak jer se dugo stoji, kaže, uspela je da se snađe i bila je zadovoljna.

Za skoro 2 godine koliko je radila u “Juri”, tvrdi, nije kasnila na posao, nije uzimala slobodne dane i nije pravila probleme, jer se nadala da će da dobije ugovor za stalno.

Čak je to moja liderka njima rekla da sam uzoran radnik, da sam bolesna i da bi trebalo da me ostave, ali uzalud. Mislim da sam zaslužila bar toliko, da me ostave dok ozdravim. Ja imam karcinom 3. stepena, 4. je zadnji - priča Jovanovićeva.

Iako boluje od karcinoma grlića materice već 2 godine, kaže, tek je u decembru prošle godine saznala da nešto nije u redu. Poslednja 3 meseca koje je provela na traci, pre nego što je morala da ode na bolovanje, radila je bolesna, ističe, jer se plašila da ostane bez posla.

Pijem tablete protiv bolova i idem na posao, ali uvek sa strepnjom kako ću da izdržim dan - dodaje Jovanovićeva.


Nije joj produžen ugovor dok je bila na bolovanju

Na bolovanje je, objašnjava, ipak morala od 8. marta, a vest da u “Juri” neće da joj produže ugovor saznala je dok je u Kliničkom centru čekala da da krv zbog analiza i nastavka terapije, pre nekoliko dana.

Tada su joj iz kadrovske službe rekli da su upoznati sa njenom situacijom i da su raspravljali o tome da li da joj produže ugovor, priča Jovanovićeva, ali su ipak odlučili da joj kažu da dođe po radnu knjižicu.

Nisam se iznenadila jer sam znala, čim sam se razbolela, ja sam znala da mi je posao na staklenim nogama. Ako je trebao neki određeni broj radnika da se otpusti, zašto baš Violeta i ja kad smo mi i dalje bolesne. Ja sam i dalje na terapijama - kaže Jovanovićeva.

S obzirom na to da više nema overenu knjižicu, ističe, a da na terapije mora da ide svakodnevno, plaši se kako će da nastavi sa lečenjem, jer su lekovi koje koristi mnogo skupi.

Hoću ako možemo da se izborimo bar dok se ne vratimo sa bolovanja i dok se lečimo da budemo u radnom odnosu. Kad si zdrav drugačije je, možeš i da tražiš posao i drugačije se to psihički podnosi - dodaje Jovanovićeva.

Kaže da će zbog toga što njeni poslodavci “nisu ispali ljudi” tužiti “Juru”, sa nadom da će joj, kao i Violeti Petrović možda produžiti ugovor za još bar 6 meseci.

Podsetimo, ovo je zasad drugi slučaj da poslodavci "Jure" ne produže ugovor radnici koja je na bolovanju zbog lečenja od karcinoma. Iako se time, kako su rekli u Ministarstvu rada i socijalne politike, ne krši zakon, nedavno je narodni poslanik i niški lekar Dušan Milisavljević najavio da će da pokrene inicijativu za izmenu Zakona o radu.

Rukovodstvo "Jure" je, podsetimo, u slučaju Violete Petrović kazalo da nisu prekršili nijedan zakon Srbije, kao i da radnici posle evaluacije nije produžen ugovor "ne zbog zdravlja već zato što više ne može da radi, pa to može biti loše po kompaniju". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Max

    18:11 // 6. 6. 2017.

    Doticemo dno dna , " samo napred"

  • milorad

    15:28 // 6. 6. 2017.

    Otvoren poziv radnicima. Ukoliko ne postoji Sindikat FORMIRATI ga. A zatim, dir. "Jure" uputiti pitanja, koja se pre svega tiču egzistencije, razume se i jedne i druge strane.

  • Gaga

    13:05 // 6. 6. 2017.

    Horor! Drzava je glavni krivac za ovakav tretman prema radnicima. Vrhunac licemerstva je subvencija od tri do deset hiljada evra po radniku.Pretvorise nas u robove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: