Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 23. 1. 2017.

| Društvo

Još mesec dana za prijavu nelegalnih objekata

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Legalizacija objekata
Popisivanje nelegalnih objekata do kraja februara; foto: Arhiva JV

Iako je rok za popisivanje nelegalno izgrađenih objekata prvobitno bio do novembra prošle godine, prema informacijama Ministarstva građevine u Nišu nije urađena ni trećina posla, a vlasnici ovih objekata dobiće novih mesec dana da podnesu zahteve za legalizaciju. 

Oni će svoje objekte moći da prijave svakog radnog dana u svih 5 niških opština. Dodatno, to mogu da učine u svojim mesnim kancelarijama u kojima će prema utvrđenom rasporedu dežurati zadužene stručne komisije za popis, dok će svoje mesto za prijavu formulara za ozakonjenje imati i svako selo u okolini Niša, objašnjavaju u Sekretarijatu za izgradnju.

Građani mogu da prijave legalizaciju i u Ulici Nikole Pašića 24, na šalet sali, u Uslužnom centru.

Prijava se odnosi na vlasnike onih objekata koji nikada ranije nisu podnosili zahtev za legalizaciju, a moći će da ih podnesu u periodu od 24. januara do 28. februara.

Kako u Sekretarijatu u Nišu kažu, deo njihove ekipe dolaziće i na kućne adrese i popisivati nelegalne objekte, ali apeluju da vlasnici ipak sami to obave u danu koji će blagovremeno biti istaknut na njihovoj mesnoj kancelariji.

U narednih mesec dana od 600 članova, dvoje će biti stacionirani u fiksnim prostorijama, gde  će građani moći da dođu samoinicijativno i da popunjavaju formulare, a drugi deo ekipe će ići na kućne adrese, što je ipak malo nepouzdanije, jer oni ne mogu da stignu da obiđu sve kuće - ističu u Sekretarijatu.

Stanovnici Opštine Pantelej zahteve za legalizaciju mogu da popune na pisarnici i Uslužnom centru te ustanove, a za građane koji žive u Donjoj vrežini, komisija će dežurati u prostorijama Mesne zajednice od 24. do 27. januara u periodu od 10 do 17 sati.

Kako podsećaju u Sekretarijatu za izgradnju, u Nišu ima više od 30.000 nelegalno izgrađenih objekata koji čekaju na ozakonjenje, dok je čak 9.000 njih prijavljeno samo 2016. godine.

Prema ranijim najavama Ministarstva, očekuje se da najkasnije za mesec dana svi nelegalni objekti budu popisani, a da u naredne tri godine budu i legalizovani.

Kako bi se ubrzao posao legalizacije, u Nišu bi privremeno trebalo da bude angažovano 15 arhitekata i građevinskih inženjera, kao i 15 pravnika koji će raditi na poslovima ozakonjenja, dok se u čitavom Nišavskom okrugu očekuje 70 novih radnih mesta na ovim poslovima, najavljuju u Ministarstvu. U Sekretarijatu kažu da su mnogi od njih već počeli da rade i od sutra će ići na terenski rad.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: