Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 22. 2. 2024.

| Društvo

Još nije ispravljena greška u katastru, skele oko PIO fonda u Nišu godinama stoje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pio fond zgrada 3
Žice postavljene da zaštite, sada i one opasnost za pešake; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Uskoro će tačno tri godine otkako oko zgrade PIO fonda i RFZO-a u Dušanovoj u Nišu stoje skele i žice. One su postavljene još 2021. zarad zaštite, pošto su delovi fasade počeli da otpadaju, ali za samu rekonstrukciju tender još nije ni raspisan - zbog greške u katastru, koja i dalje nije otklonjena.

Skele i žice zauzimaju i delove trotoara i čine ih neprohodnim - oni u Dušanovoj i u Prijezdinoj znatno su suženi zbog skele, a u Oblačića Rada skoro ceo trotoar je zauzet.

Prolaznici na žicama ponekad pocepaju kese, torbe i odeću. Neki uopšte ne znaju zašto tako dugo skele stoje, a neki kažu da su navikli na to i da su skoro zaboravili kako zgrada izgleda bez skela.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji je većinski vlasnik objekta, ranije su odgovorili Južnim vestima da je skela postavljena da automobili i pešaci ne bi bili ugroženi zbog otpadanja fasade.

Zaštitna mreža i zaštitna ograda oko poslovnog objekta RFZO Filijale Niš su postavljene kao privremena mera zaštite fasade koja je izrađena od azbestnih ploča težine oko 20 kilograma, koje su počele da otpadaju i samim tim predstavljaju rizik po živote prolaznika, kao i samog saobraćaja, uzimajući u obzir poziciju objekta i frekventnost pešačkog i drumskog saobraćaja u ulicama gde su postavljene mreža i ograda - navode i sada iz RFZO-a.

Žice su postavile firme Premijus iz Beograda i Somborelektro iz Sombora, za 4.199.227 dinara sa PDV-om.

Trebalo je nakon toga da se odradi i rekonstrukcija zgrade i na tenderu je posao dobila niška firma Grming, koja je u grupi sa još pet ponuđača izradila dokumentaciju za 72 miliona dinara.

Međutim, kada je tu dokumentaciju trebalo predati nadležnima, to nije bilo moguće - zbog greške u katastru.

Kao imaoci prava upisani su RFZO i Komunalni zavod (preduzeće koje je prethodnik RFZO-a, a RF PIO i RFZO su pravni sledbenici preduzeća od kojeg su nastali Komunalni zavod i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje) - naveli su iz RFZO-a.

I građani i RFZO i dalje čekaju ispravljanje greške u katastru.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje tvrde da su Planom javnih nabavki za ovu godinu predviđena rekonstrukcija, adaptacija i sanacija Filijale u Nišu, ali da sa radovima ne mogu da krenu dok se ne ispravi greška. Takođe, potrebno je i naći izvođača radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    21:32 // 29. 2. 2024.

    Stvar je u tome sto se te skele placaju na dnevnom nivou posto su iznajmljene...a to je odlicna prilika za direktora institucije da strpa procenat u dzep

  • popadija

    13:05 // 24. 2. 2024.

    skela se plaća na dnevnom nivou tako da ne postoje razlozi da neko zaradi manje brzom intervecijom katastra

  • Igor

    22:38 // 22. 2. 2024.

    A skela redovno uzima dnevnicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: