Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 29. 8. 2022.

| Društvo

Još nije počela izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu, rok za završetak 4 godine

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
postrojenje otpadne vode
Izgradnja počinje do kraja godine, kažu nadležni; ilustracija; foto: JV/B. Stamenković

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koju nadležni u Nišu najavljuju već decenijama, trebalo bi da počne do kraja ove i da bude gotova za četiri godine, kaže direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

Vrednost izgradnje je 85 miliona evra, što je i ranije istaknuto, s tim što je prvobitno planirana cifra bila 60 miliona.

Nakon poremećaja na tržištu i svega što se dešavalo u Evropi i svetu, vrednost projekta je dostigla vrednost od 85 miliona evra - pojašnjava Radivojević.

Podseća da je Grad Niš izradio tehničku dokumentaciju i nabavio građevinske dozvole, uz pomoć 1,2 miliona evra iz Švedske razvojne agencije, dok se sama izgradnja finansira iz IPA fonda Evropske unije, u čemu delimično učestvuje i država.

Trebalo bi da više od 60 kilometara kolektorske mreže i pumpnih stanica bude izgrađeno za tri godine, a godinu dana kasnije i samo postrojenje.

Sproveden je međunarodni tender, i za nadzor, i za izvođača radova. Posebnog izvođača imamo za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, to je za potrebe 286.000 stanovnika. Drugi deo je izgradnja celokupne kolektorske mreže - navodi Radivojević.

Lokacija je “Ciganski ključ”, a postrojenje bi trebalo da spreči da se 30 miliona tona otpadnih voda godišnje ispušta u Nišavu, što se dešava već decenijama.

Međutim, građevinski inženjer Čedo Maksimović, koji radi kao emeritus profesor sistema vode i zaštite životne sredine u Londonu, tvrdi da je reč o zastareloj i skupoj tehnologiji, koja će dovesti do još većeg zagađenja vazduha, trošiti mnogo energije i puno koštati građane.

Upozoravao je da je takvo postrojenje već izgrađeno u Cvetojevcu kod Kragujevca, gde je na kilometar od njega, kako kaže, neophodna gas maska, kao i da slično postoji i u Subotici, a da zagađenost Palićkog jezera, koje prima prečišćenu vodu, pokazuje koliko je ekološki neprihatljivo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    17:23 // 30. 8. 2022.

    Ja mislim da je prvo u planu pruga!

  • Seljak

    12:39 // 30. 8. 2022.

    Pod hitno zabraniti bilo kakva ulaganja u Nišu dok je ova garnitura na vlasti.Ovaj projekat je bio interesantan pre otprilike 80 godina u Evropi.To je prevaziđeno i ništa se ne dobija sa navodnim prešišćavanjem,naročito lokacijski gledano gde su turili taj pogon.Nišu treba moderan prečišćivač,pre Niša(Brzi Brod) i posle Niša(Medoševac),koji ne zagađuje okolinu.

  • Robin Hud

    11:28 // 30. 8. 2022.

    Ja mislim da ce sledeca najava pocetka radova da bude pred sledece izbore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: