Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 18. 8. 2020.

| Društvo

Još nije zvanično kako će biti u školama od 1. septembra - roditelji traže odgovore, a dobijaju pitanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Učenje dete
Od roditelja traže da odluče da li će deca krenuti u školu ili ne; ilustracija; foto: Flickr/wecometolearn

Umesto odgovora, saveta i objašnjenja pred najavljeni polazak u školu u doba korone, roditelji u Nišu dobijaju pitanja - da li deca uopšte treba da budu u školskim klupama od 1. septembra. Ni mnoge niške škole još nisu dobile precizna uputstva, jer čekaju da se roditelji sami odluče za neki od modela nastave. Roditelji kažu da se od njih traži da preuzmu odgovornost umesto nadležnih, a da to dodatno unosi paniku među ljudima.

Iako je pre nedelju dana Krizni štab Vlade odlučio da đaci od 1. do 4. razreda nastavu pohađaju u školama, a da za starije važi kombinovani model, prema svedočenju roditelja iz Niša ni to nije definitivno.

1. septembar je sve bliži, ali da li će prvaci krenuti u školu, a oni stariji se vratiti u školske klupe, još nije zvanično jasno. O tome odlučuju i roditelji, koji kažu da ovih dana umesto odgovora, dobijaju brojna pitanja.

Umesto oni nama da daju odgovore, oni nama postavljaju pitanja - da li da deca krenu u školu. Umesto da nam kažu šta je najbolje, oni od nas traže nekakve odgovore. A zapravo traže da mi preuzmemo odgovornost da posle ne bismo krivili sistem ako se desi masovno oboljevanje u školama. Razumem da ni stručnjaci nemaju sve odgovore, ali neke preporuke imaju, zašto onda nas pitaju? To je samo oslobađanje od odgovornosti cele države - kaže majka budućeg prvaka.

Umesto da polazak u školu bude lep i važan događaj, mnogim porodicama ovo je trauma i dodatni stres, jer osim što nadležni na njih prebacuju odgovornost, dodatno šire paniku među njima.

Zato i dalje ima roditelja koji svoju decu ne puštaju ni na igralište, a kamo li u školu.

U redu je da ako bude takva situacija da se deca školuju od kuće da nas pitaju da li uopšte za to imamo uslove, poenta je da ta neka interakcija postoji, da prave spiskove i krenu da nabavljaju deci opremu, ako je to budućnost. A ne da ja odlučujem da li će deca da idu u školu ili ne - pričaju roditelji.

Ministar prosvete je rekao da predloženi model nije idealan, ali da je bolji od učenja na daljinu koje je bilo na početku epidemije. Ipak, rekao je da će roditelji koji imaju objektivne strahove moći da se opredele da njihova deca uče isključivo na daljinu, ali da će morati da ih ocenjuju u školama.

Objasnio je i zašto roditelji treba da donesu odluku.

Naravno da bira roditelj. Kada je počinjala pandemija, kada nismo znali šta nas čeka, bilo je pokušaja da deca ostanu duže u školama. Tada je 80 % roditelja smanjivalo iz dana u dan dolazak dece u školu. Pa hoćete da kaznite celu Srbiju. Roditelj je detetu najveći prijatelj, pa nije mu valjda ministar ili direktor veći prijatelj od roditelja - rekao je Šarčević.

Kako saznajemo, precizna uputstva o školovanju u doba korone nisu dobile ni škole u Nišu, jer još traje anketiranje roditelja, koji treba da se izjasne po kom modelu žele da se njihova deca školuju, a tek onda će biti doneta precizna uputstva. Iz niških škola pozivaju na strpljenje, jer i dalje nije svima potpuno jasno kako će školska godina izgledati od 1. septembra.

To bi trebalo uskoro zvanično da saopšti ministar Mladen Šarčević, a tek nakon toga će i školske uprave u gradovima praviti planove sa direktorima škola. Za sve to ostalo je još manje od dve nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Doktor

    14:47 // 19. 8. 2020.

    Od 1 do 5 razreda u skolu,6,7,i 8 onlajn i resen problem.

  • Daki

    11:40 // 19. 8. 2020.

    Ako ucekici mogu da biraju kako ce da prate nastavu zasto i nstavnici ne mogu da biraju.?

  • marko Skrbic

    10:03 // 19. 8. 2020.

    koliko vidim svi su pola-pola
    zasto se u svakoj ucionici ne instalira kamera i da deca koja zele idu u skolu, a deca koja ne zele nek prate od kuce online
    UZIVO SVOJE UCITELJICE ILI NASTAVNIKE

    ovo je najbolje resenje kad vec Nastavnici i Direktori moigu sami da odlucuju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: