Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 27. 10. 2020.

| Društvo

Još nisu svi lekari iz kovid bolnica u Nišu dobili ugovore za stalno, neki ostali i bez obećane stimulacije

Autor:J. Adamović, A. StankovIzvor:Južne vesti
radnici KC Niš
Neki ostali bez obećane stimulacije; foto: Vanja Keser

I posle više od 6 meseci borbe sa kovidom pojedini zdravstveni radnici kojima je obećan ugovor za stalno u Kliničkom centru Niš strahuju da ipak neće dobiti posao za stalno, što potvrđuju i u Sindikatu "Nezavisnost" i kažu da i dalje insistiraju da ugovore na neodređeno dobiju svi. Deo lekara nije dobio ni obećanu stimulaciju za rad u kovid zonama KC Niš i kažu da se novac deli po tome ko je blizak sa koordinatorima bolnica, a Sindikat traži da se i taj problem reši i da novac dobiju svi po zasluzi.

Više od 200 medicinara dobilo je posao u Kliničkom centru Niš u aprilu, a tokom leta su strahovali za zaposlenje, jer ugovore za stalno koji su im obećani nisu dobili. klinicki centar Nis Radili u kovid bolnici, ostali bez stimulacije; foto: JV

Ugovore na neodređeno neki i dalje čekaju, a prema informacijama lekara samo je u Nišu zaposlenje neizvesno za one koji su se uključili u borbu sa kovidom.

Jedino Niš kovid lekarima nije dao ugovore za stalno, samo nam produžavaju na dva meseca, iako je napismeno obaveštenje bilo da moraju da nas prime za stalno. Oni kažu da ne mogu da nas prime, jer je takvo kadrovsko rešenje i da će da prime samo one za koje oni sami procene da treba da ih prime - kažu lekari.

Zoran Ilić Kaže da će tražiti drugačije obračun i da svi dobiju ugovor za stalno; foto: JV Da Niš nije jedini prekršio obećanje o zapošljavanju medicinara, kaže predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić, ali nema podatke o tome koliko tačno njih još čeka da stavi potpis na ugovor na neodređeno.

Ima ih, ne znam tačan broj, ali mi tu i dalje insistiramo da ljudi pređu u stalni radni odnos - kaže Ilić.

Ni iz Uprave KC Niš ne preciziraju koliko je medicinara bez obećanog posla za stalno, ali kažu da su svi lekari i medicinsko osoblje, zaposleni na početku epidemije, i dalje u radnom odnosu.

Svi zaposleni su bili isplaćivani na vreme i biće i u narednom periodu, a što se tiče trajnog rešavanja njihovog radnog statusa, obaveštavamo Vas da Uprava KC Niš zajedno sa nadležnima radi na tome - odgovaraju iz Uprave.

Ilić iz Sindikata kaže da Klinički centar za sada ima dovoljno lekara i medicinskog osoblja, ali da postoji strah šta će biti ako tokom zime bude većeg priliva kovid pacijenata. Zato će pratiti situaciju, ističe, ali i tražiti da se broj medicinara poveća ako to bude neophodno, jer nisu problem samo kovid, već i pacijenti koji su na listi čekanja zbog operacija.


Grupa lekara radila u kovid bolnici, a ostala bez obećane stimulacije

Osim zaposlenja, neki lekari ostali su i bez obećane stimulacije, o čemu svedoči grupa od 15 lekara, koji kažu da su za četiri meseca rada u kovid zoni Kliničkog centra primili 0 dinara stimulacije. radnici KC Ugovor za stalno neki još nisu potpisali; foto: Vanja Keser

Novac im je obećan, ali ga na njihovim računima nema, a kažu da je objašnjenje koje su dobili od koordinatora "da novac nisu zaslužili".

Bez obzira što smo svi podjednako radili i bili tamo, dodatak je isplaćivan kako je vođa bolnice procenio da neko treba da primi. Od nas 120 niko nije primio isti iznos, a nas 15 nije primilo ni dinar. Neki su dobili 100.000 dinara, neki 10.000 ili 15.000 dinara za 4 meseca rada, a nekolicina nas nije primila ni dinar. On je po subjektivnom osećaju davao taj novac - ko ćuti, radi i ne buni se dobio je novac, ko se nešto pobuni on nije zaslužio - kaže grupa lekara.

Iz Uprave Kliničkog centra ne odgovaraju na navode grupe lekara koja nije dobila ništa za rad u kovid zonama.

Kažu da su novac za stimulacije dobili od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i uplatili ga svim zdravstvenim radnicima koji su ispunjavali uslove.

Prema instrukcijama, obračun te novčane pomoći-nagrade, urađen je u rasponu od 10% do 30% na bazi osnovne zarade zaposlenog ostvarene u julu, u vidu stimulacije, a na nivou mesečnog angažovanja, tj. broja radnih sati, provedenih na radu u Covid bolnicama tokom marta, aprila, juna i jula ove godine.

Svako od koordinatora Covid bolnica Kliničkog centra Niš bio je zadužen da dostavi radne liste zaposlenih, koji su za to vreme zbrinjavali i lečili Covid pacijente u objektu čiji su rad koordinisali, a koje su sadržale podatke o broju sati faktičkog radnog vremena.

sindikat Sindikat će reagovati povodom prijava lekara; foto: JV Iako ne precizira koliko je radnika ostalo bez naknade za rad u kovid zonama, Zoran Ilić iz Sindikata "Nezavisnost" potvrđuje da su, kako kaže, nažalost, odluku o stimulaciji donosili u okviru kovid bolnice.

Zato će Sindikat već sutra, kako kaže, predložiti novi način obračuna, prema kome bi svi dobili stimulaciju za rad, po zasluzi.

Tako da svi koji su u dodiru sa kovid pacijentima dobijaju tu nadoknadu. Naravno, ne mogu svi da dobiju najviše, ali da taj korektivni koeficijent postoji kako bi se neka pravda napravila. Sa drugim reprezentativnim sindikatom ćemo tražiti da onaj ko radi najteži posao dobije najviše povećanja, a onaj ko ima manji dodir sa kovid pacijentima dobije prema broju sati i prema zasluzi - pojašnjava Ilić.

Sindikat "Nezavisnost" je danas održao akciju čiji su povod Evropski dani borbe protiv kovida, međunarodne asocijacije sindikata javnih službi sa sedištem u Briselu čiji su punopravni član.

Neki od njihovih budućih zahteva su da cena rada medicinara bude veća i da se uz to još poveća za oko 10 %, ali i kažu i da traže i bolje uslove rada za vreme epidemije i više izvršilaca, iako tvrde da trenutno to u Kliničkom centru Niš trenutno dobro funkcioniše.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Prljic

    16:39 // 3. 11. 2020.

    I Loznica jos ceka resenja na neodredjeno.. od marta nam se produzavaju ugovori sve po mesec dana..

  • Do dna

    18:15 // 28. 10. 2020.

    Pojedini se ponasaju kao da im je tatkovina ja bi dao POVECANJE nemedicinskom osoblju jer rade poslove za koje nisu placeni.

  • Posmatrac

    08:30 // 28. 10. 2020.

    Nije tačna informacija, jer grupa sa debelim vezama, od oko 20 lekara je dobila ugovore sa stalno i to još u julu, a kada im je istekao tromesečni ugovor. Zatražite spisak lekara primljenih u aprili i proverite sada njihove ugovore o radu. Primaju one sa debelim vezama, a one koji nemaju veze, mrcvare i do sada su dobili samo po 7 dana godišnjeg odmora. Odluka ministra Lončarra ne važi za KC NIŠ

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: